6. april 2023 15:02

Edin Đerlek najavio javne konkurse za sufinansiranje projekata regionalnih agencija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edin Đerlek najavio javne konkurse za sufinansiranje projekata regionalnih agencija

Foto: TANJUG/KABINET MINISTRA ZA RAVNOMERNI REGIONALNI RAZVOJ/ MILOŠ PERIĆ

BEOGRAD - Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je danas sa šefom sektora za upravljanje projektima u Delegaciji Evropske unije Martinom Klaukeom i projektnom menadžerkom Anom Stanić.

Kako se navodi u saopštenju kabineta ministra, Đerlek je najavio raspisivanje javnog konkursa za sufinansiranje projekata regionalnih agencija i lokalnih samouprava na nivou cele zemlje, pri čemu će kriterijum njihovog izbora biti unapređivanje kvaliteta života naših građana.

 

On je objasnio da je u prethodnom periodu izvršena analiza rada regionalnih agencija i da će nakon obilaska i utvrđivanja stanja u lokalnim samoupravama širom Srbije, kabinet krenuti u izradu metodologije i jasnog strateškog okvira koji će omogućiti kontinuitet kohezione politike i ustanoviti sistem delovanja u narednim godinama.

Đerlek je naglasio da ravnomerni regionalni razvoj i uspostavljanje jasne kohezione politike predstavlja jednu od najvažnijih tema u državi, kako za kreiranje, domaće razvojne strategije, tako i u pogledu napretka u približavanju evropskim regulativama.

On je istakao da podrška Evropske unije, kroz projektnu saradnju sa ministarstvima, lokalnim samoupravama i regionalnim agencijama u velikoj meri doprinosi realizaciji različitih projekata i izrazio uverenje da će tu saradnju ubuduće koordinisati resorni Kabinet.

Klauke je istakao važnost ravnomernog regionalnog razvoja i ocenio je da je uloga novog kabineta izuzetno važna za stvaranje strateško institucionalnog okvira za ovu oblast i naveo da će ova institucija Evropske unije biti podrška njegovim daljim aktivnostima.