20. april 2023 19:34

UPS i Sindikat radnika građevinarstva potpisali poseban kolektivni ugovor

Izvor: TANJUG

podeli vest

UPS i Sindikat radnika građevinarstva potpisali poseban kolektivni ugovor

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

BEOGRAD - Poseban kolektivni ugovor kojim su uređena prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih i poslodavaca u oblasti građevinarstva, zaključen je danas između Unije poslodavaca Srbije (UPS) i Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala.

Poseban kolektivni kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije potpisali su predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković, i predsednik Sektora građevinarstva, industrije građevinskog materijala i stambene industrije Unije poslodavaca Srbije Veselin Ražnatović, saopšteno je iz UPS.

Oni su istakli da je ovo prvi kolektivni ugovor u realnom sektoru potpisan u ovoj godini i da predstavlja dobar model saradnje sindikata i poslodavaca i dobar primer razvoja socijalnog dijaloga.

Kako navode, ovaj ugovor je rezultat pregovora reprezentativnih socijalnih partnera, sa ciljem da se podstakne konkurentnost nacionalne privrede i poslodavaca koji svoju delatnost obavljaju u oblasti građevinrastva i industrije građevinskog materijala, uz kreiranje kvalitetnih poslova i očuvanje dostojanstva na radu zaposlenih.

Za razliku od perioda pre desetak godina, dodaju da se danas u čitavoj državi ulaže u velike projekte, a da je stanogradnja u ekspanziji.

Ističu da posla ima dosta, ali da nedostaju kvalifikovani radnici, kao što su armirači, vodoinstalateri, majstori za sisteme grejanja, zatim zidari, električari i vozači.

Iz tog razloga, dodaju, socijalni partneri, zajedno sa državom, treba zajedničkim snagama da reše ovaj problem.

Jedan od načina je, kako su naveli iz UPS, i ubrzana reforma obrazovanog sistema u skladu sa potrebama privrede i društva, kao i popularizacija zanimanja u ovoj oblasti.