19. maj 2023 17:46

NIS započeo veliki investicioni ciklus, ulaže i u proizvodnju nafte i gasa u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

NIS započeo veliki investicioni ciklus, ulaže i u proizvodnju nafte i gasa u Srbiji

Foto: Shutterstock.com/Golden Dayz, ilustracija

BEOGRAD - NIS je početkom godine započeo novi veliki investicioni ciklus, koji predviđa značajna ulaganja i u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u Srbiji, kaže finansijski direktor kompanije NIS Anton Čerepanov.

"Mi planiramo da dupliramo iznos od prošle godine, kada smo investirali više od 20 milijardi dinara. Reč je o investicijama koje će postaviti temelj daljeg razvoja NIS grupe u narednom periodu, ali i o ulaganjima koje će doprineti pokretanju domaće privrede. Kao što smo već pomenuli, investiraćemo u naš osnovni biznis, ali i u projekte iz oblasti energetike", rekao je Čerepanov za Magazin Biznis.

NIS je, ističe, u prvom kvartalu ove godine izbušio 15 i u rad pustio 10 razradnih bušotina.

"Kao i do sada, NIS grupa ulaže značajna sredstva u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa kako bi očuvala trenutni nivo proizvodnje", naglasio je Čerepanov.

Kaže da su, od ukupno investiranih 6,5 milijardi dinara u prvom kvartalu, pet milijardi dinara uložili upravo u istraživanje i proizvodnju.

Uz to, realizujemo i druge projekte među kojima su i nabavka dva nova bušeća postrojenja koja će nam doneti veću fleksibilnost i brzinu, dodao je Čerepanov.

"Mi realizujemo i različite projekte na polju Velebit i Iđoš i od tih polja u narednim godinama očekujemo da nam donesu stabilnost u proizvodnji nafte i gasa u Srbiji na duži period. Ali, osim u Srbiji, mi realizujemo i istraživanja u Rumuniji i BiH i videćemo kakve ćemo rezultate ostvariti u koncesijama koje tamo imamo. U svakom slučaju, i u narednom periodu imaćemo značajne investicije u ovom segmentu poslovanja koji spada u naš osnovni biznis", istakao je finansijski direktor NIS.

Napominje da su u prvom kvartalu ove godine finansijski rezultati NIS slabiji nego oni iz istog perioda 2022. godine, ali da je to očekivano, jer se poredimo sa vrlo specifičnim periodom u kom su i cene nafte bile rekordne, a bila je povećana i tražnja.

"Kad govorimo o situaciji na globalnom tržištu, poznato je da je u prvom kvartalu ove godine došlo do pada cena nafte u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Prosečne cene su 20 odsto niže u poređenju sa prvim tromesečjem 2022. godine, za naftu tipa Brent. Takođe, opala je i potrošnja motornih goriva od oko 2,5 odsto u Srbiji, kao i u BiH, Bugarskoj, Mađarskoj… Ovaj pad je bio očekivan jer je zbog povećane potrošnje prošle godine, došlo do stvaranja zaliha što je uvećalo potrošnju. Jednostavno, ljudi su strahovali od potencijalnih nestašica i pravili su zalihe", naveo je Čerepanov.

NIS je u Rafineriji nafte Pančevo preradio 956.000 tona sirove nafte i poluproizvoda, što je bolji rezultat od onog koji je ostvaren u prvom tromesečju 2022. godine.

Ipak, u prvom ovogodišnjem kvartalu, NIS grupa beleži pad u proizvodnji nafte i gasa i pad obima prometa naftnih derivata, a Čerepanov objašnjava da proizvodnja jeste pala tri odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine, ali da je kompanija ispunila planove zacrtane za prvo tromesečje ove godine.

"Naime, taj pad proizvodnje je sasvim razumljiv imajući u vidu da u Srbiji radimo na naftnim i gasnim poljima koja su u zreloj fazi eksploatacije i kod kojih su potrebna značajna ulaganja. Na osnovu toga smo i napravili planove koje ostvarujemo: u prvom kvartalu ove godine izbušili smo 15 i u rad pustili 10 razradnih bušotina".

Kada je reč o investicijama, NIS planira i projekte i ulaganja u oblasti petrohemije, odnosno jačanje sinergije sa petrohemijskim sektorom.

"Imaćemo značajne investicije u ekološke projekte jer želimo da doprinesemo unapređenju zaštite životne sredine u Srbiji. Takođe, važna oblast za dalja ulaganja je i digitalizacija NIS na svim nivoima, jer će nam digitalizacija procesa omogućiti da radimo efikasnije, brže i bezbednije. U svakom slučaju, ovaj investicioni ciklus je nova faza u našem razvoju, čime ćemo postaviti temelje za dugoročnu stabilnost kompanije, ali i za privredu cele zemlje, jer je NIS među vodećim domaćim investitorima, izvoznicima i poslodavcima", rekao je Čerepanov.