22. maj 2023 13:05

Gabrijela Grujić: Srbija uz pomoć dualnog obrazovanja unapređuje privredu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gabrijela Grujić: Srbija uz pomoć dualnog obrazovanja unapređuje privredu

Foto: Shutterstock.com/lonndubh, ilustracija

VALJEVO - Tehnička škola u Valjevu potpisala je danas sporazum o saradnji sa kompanijama Hisens Gorenje, Bizerba i Hansgroe, u okviru promocije regionalnih Trening centara u Srbiji, a direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK) Gabrijela Grujić je istakla da je to dobar primer kako uz pomoć dualnog obrazovanja Srbija ide ka unapređenju privrede

"Stvarajući tako uslove da učenici još tokom školovanja budu pripremljeni za izbor svoje buduće profesije", rekla je Grujićeva.

Ona je kazala da je veoma zadovoljna urađenim i da su radionice i kabineti Tehničke škole u Valjevu, uz pomoć Vlade Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, opremljeni najsavremenijom opremom.

"Videla sam osmehe i motivaciju u razgovoru sa mladim ljudima, kao i njihovu posvećenost i zainteresovanost u procesu učenja, zato što imaju mogućnost da teorijsko znanje unaprede u modernim kabinetima. Uz napore i borbu direktora, koja traje dve godine, Trening centar je u potpunosti opremljen i spreman za savremene izazove", rekla je Gabrijela Grujić.

Kako je rekla, program mehatronika je akreditovan na nivou visokog obrazovanja sa 120 mesta na srpskom i engleskom jeziku, što znači da će 40 mladih inženjera činiti osnovu buduće privrede Valjeva.

Direktor Tehničke škole Valjevo Branko Goloskoković zahvalio je na podršci državi, Gradu i predstavnicima firmi partnera.

"Ovo je važan dan za školu, grad i region. Nadam se uspešnoj saradnji sa kompanijama. U okviru našeg Trening centra adaptirane su 22 prostorije. Devet radionica i 12 kabineta opremljeno je najsavremenijom opremom, alatima i nameštajem za izvođenje nastave dualnog obrazovanja. Trening centar u punom kapacitetu radi od septembra prošle godine i namenjen je za formalno obrazovanje redovnih i vanrednih učenika", kazao je Goloskoković.

Filip Burkle, generalni direktor kompanije "Hansgroe", koja će fabriku u Valjevu otvoriti krajem juna, video je koliko se snažno razvija dualno obrazovanje.

Potvrdio je da je Trening centar u Valjevu doživeo veliku transformaciju za dve godine i dodao da je Valjevo na dobrom putu, dok je Stanka Pejanović iz Hisens Gorenja rekla da će ovaj projekat sa školom omogućiti da se proces uvođenja u posao skrati maksimalno i da mladi ljudi koji budu deo fabrike od prvog trenutka uživaju sve benefite, bez čekanja da prođu pripravnički staž, kao i da je škola uhvatila korak sa modernom tehnologijom.

Sporazum je u ime kompanije Bizerba potpisala Marina Cvijetić.

Događaju u Tehničkoj školi prisustvovao je i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je radio na povezivanju republičkih i gradskih institucija sa stranim partnerima i školom.

Privredna komora Srbije je sa partnerima obezbedila 3.780 novih mesta za srednjoškolce u dualnom obrazovanju na republičkom nivou.