23. maj 2023 07:11

Na Zlatiboru počelo 36. savetovanje CIGRE

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Zlatiboru počelo 36. savetovanje CIGRE

Foto: Tanjug video

ZLATIBOR - Na Zlatiboru je sinoć počelo 36. savetovanje Srpskog nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže (CIGRE).

Na skupu će do 26. maja naučni i stručni delatnici, organizacije iz oblasti nauke, elektroprivrede i elektroindustrije, kroz pisane stručno-naučne radove i sveobuhvatnu stručnu raspravu dati doprinos rešavanju aktuelnih problema vezanih za rad i razvoj elektroenergetskog sistema.

 

Tokom četiri dana u okviru plenarnih sesija studijskih komiteta biće predstavljeno 177 radova koji se tiču aktuelnih tema važnih za prevazilaženje postojeće energetske krize i za razvoj elektroenergetskog i energetskog sektora, ali će biti najavljene i moguće reforme panevropskog tržišta električne energije, koje je inicirano neodrživim rastom tržišnih cena električne energije.

„Ono što je najvažnije za elektroenergetski sektor Srbije je to što, u okviru tranzicije i zbog razvojnih planova koji su bili neusklađeni u Srbiji sa evropkim tendecnijama, smo praktično došli do izvesne stagnacije izgradnje i projektovanja proizvodnih kapaciteta koji su i konvencionalni za tzv. fosilna goriva i hidroelektrane,a posebno se odnosi i na razvoj obnovljivih izvora energije u kombinaciji sa održivosću elektroenergetskog sistema sa stanovišta sigurnosti samog sistema, ali i sigurnosti kupaca“, rekao je Nebojša Petrović, predsednik CIGRE Srbija.

On je dodao da je za elektroenergetsku stabilnost i Srbije i Evrope potrebna predvidivost i sa tehničkog i sa tržišnog stanovišta, što je neminovno povezano, i zbog čega se fleksibilnost elektroenergetskog sistema mora bazirati na klasičnim i obnovljivim izvorima energije, kao što su vetar i sunce.

„Prošle godine je CIGRE izašla sa predlogom da je neophodna reforma tržišta električne energije sa svim drugim aspektima stabilnosti elektroenergetskog sistema, ali i tehničkim aspektima i na toj liniji su se pokazali i predlozi Evropske komisije koji su dati članicama EU na diskusije u njihovim parlamentima da se dođe do razvoja elektroenergetskog sistema i sa tehničkog i sa tržišnog aspekta na predvidivim osnovama, što se tiče tehničkog aspekta to je fleksibilnost, a što se tiče tržisnog aspekta to se odnosi na fiksnu cenu električne energije koja je izuzetno važna“, objasnio je Petrović.

Na četvorodnevnom savetovanju na Zlatiboru učestvuju stručnjaci iz ove oblasti iz Srbije Crne Gore i Republike Srpske, a naredno regionalno savetovanje biće održano u oktobru u Istanbulu.

Ove godine navršavaju se 72 godine od osnivanja CIGRE Srbija.