1. jun 2023 13:07

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu: Mali poljoprivredni proizvođači teško funkcionišu, potrebna im je pomoć

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu: Mali poljoprivredni proizvođači teško funkcionišu, potrebna im je pomoć

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

KOPAONIK - Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Dušan Živković, rekao danas da se domaći mali proizvođači suočavaju sa mnogobrojnim problemima i da teško funkcionišu, te je bitno da se uključe u lance snabdevanja kako bi bolje funkcionisali.

"U Srbiji su prisutni mali proizvođači i to je naša realnost. Mi moramo da se suočimo sa njome da bismo pokušali da se prilagodimo i da rešavamo probleme", rekao je Živković za Tanjug.

 

Kako je kazao, "danas kada sistem snabdevanja teži globalnim okvirima, njih moramo približiti i omogućiti im da se uključe u tokove, inače će nam u budućnosti biti izgubljeni".

On je objasnio da mali proizvođači još imaju potencijal, ali da će nestajati ako nešto ne učinimo.

"Zajedno smo sa kompanijom Delez učinilo nekoliko koraka koji su relativno jednostavni, a doprineli su da se uključi 100 malih kooperanata u jedan sistem kako bi bili ravnopravni. Takav iskorak može da pruži model i uputstvo ostalima kako bi počeli da primenjuju modele kojih je mnogo", rekao je Živković.

On je mišljenja da su mali proizvođači naša realnost.

"Poljoprivreda nema opciju osim da pokuša da ih uključi u lance snabdevanja, i po meni, nema razloga da to ne uspe", istakao je dekan Poljoprivrednog fakulteta.

On je ocenio da je agrobiznis konferencija na Kopaoniku imala dobar efekat.

"Ona je tematski poklopila žiže koje su nam trenutno aktuelne. Govorilo se o IPARDU, problemima malih proizvođača i lancima snabdevanja, što govori da se otvara priča koja predstavlja veliku šansu za Srbiju", rekao je Živković.

Drugog dana agrobiznis konferencije "Grow up-snaga zemlje", u oviru druge panel diskusije bilo je reči o upravljanju lancima snabdevanja, o tome kako je moguće povezati male poljoprivrednike sa velikim izvoznicima i lancima snabdevanja.

Direkto "Al Dahre" Dušan Radičević poslao je poruku da moramo da se pomirimo sa činjenicom da mala zasadne površine, kao i mali broj grla u gazdistvima, ne mogu obezbediti ekonomsku egzistenciju.

Mora se raditi na ukrupnjavaju, spajanju resursa, kako bi bilo veće dobiti, ocenio je on.