5. jun 2023 12:52

Anke Konrad: Preduzetnice su pokretač ekonomskog razvoja svake zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Anke Konrad: Preduzetnice su pokretač ekonomskog razvoja svake zemlje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Neophodno je da prepoznamo ulogu koju preduzetnice imaju u pokretanju ekonomskog razvoja, kao i da rešimo prepreke sa kojima se suočavaju kako bi ostvarile svoj potencijal u potpunosti, rekla je ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad na današnjoj konferenciji "Žensko preduzetništvo – presek stanja i mogućnosti za osnaživanje".

"Ono što se zaboravlja je da preduzetništvo ne počinje nakon završetka studija, ono počinje osnaživanjem žena u školi i pre toga, preduzetništvo počinje ohrabrivanjem devojaka da budu spremne da preuzmu inicijativu, da budu liderke, izgradnjom uverenja da imaju kapacitete i talente za svoju budućnost. Da slede moto da će uspeti oni koji rizikuju", poručila je Konrad.

 

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva naglasila je da su žene nosioci brojnih izuma i inovacija, koje su danas svakodnevnica kao što je sistem filtriranja kafe, i brisači na automobilu, ali da je rodni jaz i dalje u velikoj meri prisutan.

"Žene preduzetnice su osmislie te i mnoge druge inovacije. Danas spisak preduzetnica obuhvata mnoge industrije, a rodni jaz je i dalje veliki u mnogim aspektima. Žene preduzetnice čine samo jednu trećinu samozaposlenih lica i samo je osam odsto svih startapa formirano od potpuno ženskih timova", rekla je Halačeva.

Istakla je i da je jedan od problema i to što se preduzetništvo vidi kao muško, i da se često smatra da žene žele da izbegavaju rizike, takođe, dodala je postoji manje ulaganja u preduzetnice nego u preduzetnike.

"Veći broj žena preduzetnica značajan je za rast ekonomije. Ravnopravnost i kolektivni napor može se ostvariti kroz strukturni pristup za promenu, i može se ostvariti samo ako se svi uključe", poručila je Halačeva.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju i zamenica predsednice koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Darija Kisić rekla je da je žena rođena kao preduzetnica - na osnovu svojih znanja, vrednoće, veoma često i mašte i da uspeva da postigne gotovo i nemoguće.

"Žene su preduzetnice i u svojim kućama. Žene u Srbiji su prepoznale značaj edukacije i ja sam jako ponosna na činjenicu kada ističem da posebno u poslednjih nekoliko godina u značajnom procentu, poslednje dve godine čak 12 odsto više žena završi fakultete u odnosu na muškarce. Međutim, bez obzira na ove jako ohrabrujuće činjenice i dalje je veća stopa nezaposlenosti iako su i obrazovanije i brojnije", rekla je ministarka.

Kisić je rekla da je posebno nezavidan položaj žena u reproduktivnom periodu na tržištu rada, i da je to nešto na čemu mora da se konkretno radi.

"Zato Ministarstvo za brigu o porodici poziva sve partnere da zajedno sprovodimo projekat 'Nezaposlena trudnica - zaposlena majka' kako bi ohrabrili poslodavce da ženama koje su se ostvarile u nekom skorijem periodu da šansu da pokaže koliko znaju i koliko mogu", rekla je Kisić.

Dodala je da je njeno Ministarstvo izradilo izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci sa decom koji je u skupštinskoj proceduri i očekuje se da budu usvojene narednih dana.

Zakonske mogućnosti postoje, dodala je ona, ali je potrebno ohrabriti očeve i muževe da podrže svoje žene i da se ne gleda ko kada koristi odsustvo već da se porodica doživljava kao jedan tim.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, naglasila je ministarka, poslednjih godina je pokrenuto mnogo inicijativa i projekata u cilju stvaranja boljih mogućnosti za žene.

"Tokom ove godine još 10 lokalnih samouprava podržano je u iznosu od 4,8 miliona dinara, a pet ženskih udruženja sa 17,5 miliona dinara, ukupna vrednost finansijske podrške za ovu godinu je do sada dakle bila 22,4 miliona dinara", rekla je Kisić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom Zakon koji je izazvao puno problema u njegovoj primeni i izazvao opravdano negodovanje i diskusiju javnosti, jer, kako je rekla, nije postojalo razumevanje za potrebu za njegovom promenom i potpuno izjednačavanje žena kada se radi o svim oblicima radnog angažovanja.

"Preduzetništvo pokretač ekonomskog i privrednog razvoja društava i država, ne samo naše. Raduje me i u tom smislu evo prilike i da se javno zahvalim prihvatanju svih naših inicijativa od strane Ministarstva za brigu o porodici, jer u sadašnjem Nacrti izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom sve naše inicijative od prethodnih godina su prihvaćene", rekla je Janković.

Rođenje deteta, dodala je Janković, ne sme da bude bilo kakav osnov za razlikovanje za bilo koju ženu i to je nešto što bi zaista trebalo što pre da bude dovršeno.

Konferencija "Žensko preduzetništvo – presek stanja i mogućnosti za osnaživanje" organizuju Ambasada SR Nemačke, Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje, i UN Women u okviru EU projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti".

Ova konferencija ima za cilj da pokrene dijalog o ženskom preduzetništvu, razmenu iskustava kao i poboljšanje uslova i stvaranja mogućnosti za osnaživanje žena.

Na današnjoj konferenciji predstavljena je i "Studija o ženskom preduzetništvu 10 godina kasnije", jer je prva polazna studija rađena pre više od decenije.