6. jun 2023 20:21

Strna žita, krmno bilje i uljana repica važni i kao stočna hrana i za industriju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Strna žita, krmno bilje i uljana repica važni i kao stočna hrana i za industriju

Foto: shutterstock.com/Jana Milin, ilustracija

NOVI SAD - Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, održan je danas na Rimskim šančevima u Novom Sadu, kada je, pored ostalog, istaknuto koliko su ove kulture važne i kao stočna hrana i kao sirovina za industriju, navodi se u saopštenju Instituta.

Događaj je otvorila državna sekretarka Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović, kada je napomenula da Institut za ratarstvo i povrtarstvo izdvaja istrajnost svih zaposlenih u suočavanju sa mnogobrojim izazovima u oblasti poljoprivrede i pružanje saveta poljopriverdnim proizvođačima kako bi zajedno ostvarili najbolje rezultate.

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Jegor Miladinović ispred zaposlenih je svima poželeo dobrodošlicu i još jednom naglasio da strna žita, krmno bilje i uljana repica predstavljaju ne samo izvore ljudske i stočne hrane, već i važne sirovine za industriju.

"Ove biljne kulture su vitalne za prehrambenu sigurnost, ali i za ekonomski razvoj kako naše zemlje, tako i zemalja regiona", rekao je on.

MIladinović je istakao da klimatske promene, pojava novih štetočina, ekonomske teškoće spadaju u probleme koje treba svakodnevno rešavati.

"Zajedničkim radom i razmenom znanja i iskustava poljoprivrednih proizvođača i stručnjaka možemo pronaći inovativna rešenja kako bismo ove izazove savladali, a Dan polja je upravo prilika za to", naveo je direktor inistututa.

Rukovodilac Odeljenja za strna žita Milan Mirosavljević napomenuo je da je NS seme sortiment strnih žita dugi niz godina siguran partner poljoprivrednim proizvođačima u našoj zemlji i regionu.

"Uprkos izazovima u ovogodišnjoj proizvodnji strnih žita, poljoprivredni proizvođači, koji su blagovremeno primenili agrotehničke mere, mogu da očekuju odlične prinose", istakao je Mirosavljević.

Ispred istraživačkog i stručnog tima Instiuta koji se bavi krmnim biljem u okviru Odeljenja za leguminoze prisutne je pozdravila dr Sanja Vasiljević i istakla da kao rezultat dosadašnjeg oplemenjivačkog rada u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo je stvoreno i priznato preko 150 sorti krmnog bilja, od kojih je preko 30 priznato u inostranstvu, sa dominatnim učešćem lucerke, crvene deteline, proteinskog graška i grahorice.

V. d. pomoćnika sekretara za poljoprivredu, vodopriverdu i šumarstvo Petar Samolovac naveo je da se nada da će ova proizvodna godina biti uspešnija od prošle i pohvalio dugogodišnju saradnju Instituta I sekretarijata.

Sekretar u sektoru poljoprivrede Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović istakao je da smo svedoci klimatskih promena, sve češćih suša, poplava, vremenskih nepogoda, pa je neophodno napraviti otpornu poljoprivredu, koja će moći da se nosi sa izazovima.

"Stvaranjem novih sorti i hibrida koji će moći da se nose sa novonastalim klimatskim uslovima, kao i upotrebom novih tehnologija, obezbedićemo razvoj poljoprivrede", naveo je Bogunović.

Institut od nacionalnog značaja za Srbiju tako je održao jedan od najvažnijih poljoprivrednih događaja u pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa, što je ujedno bila i prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa najnovijim sortimentom NS semena.

Oni su mogli da obiđu ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice, a stručnjaci iz Instituta su im bili na raspologanju da daju odgovore na sva pitanja i pruže stručne savet i ovo je bila prilika za razmenu iskustva i znanja između poljoprivredih proizvođača, kao i za druženje svih ljubitelja poljoprivrede.