16. decembar 2022 14:06

Ministarstvo poljoprivrede počelo da isplaćuje premije za mleko i suncokret

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo poljoprivrede počelo da isplaćuje premije za mleko i suncokret

Foto: Shutterstock.com/Rattiya Thongdumhyu, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede počelo je da isplaćuje razliku u ceni ovogodišnjeg roda suncokreta, kao i premije za mleko, kako je ranije dogovoreno sa ratarima i stočarima, izjavili su predstavnik poljoprivrednika srednjeg Banata Vukašin Baćina i predsednik Udruženja SPAS Zoran Milićević.

"Isplaćen je i treći kvartal premije za mleko, kako je ministarka Jelana Tanasković obećala na sastanku u novembru. Nadamo se da je isplaćen i drugi kvartal, bar ja nisam čuo da nekome nije isplaćeno", rekao je Milićević za Tanjug.

On je dodao da je prilikom nedavnog susreta sa ministarkom Tanasković u Vrnjačkoj Banji razgovarao o pomoći države stočarima i da je ona najavila kako će nastojati da se ubrza realizacija sredstava koje su poljoprivrednici dobili po osnovu konkursa za stočni fond, biljnu proizvodnju, nabavku mašina i ostalo.

Predstavnik poljoprivrednika iz srednjeg Banata Vukašin Baćina rekao je da je iz kontakata sa svojim kolegama saznao da je Ministarstvo počelo isplatu suncokreta ovogodišnjeg roda po ceni od 73 dinara za kilogram.

"Počela je isplata, kako je ministarka Tanasković obećala na poslenjem sastanku, a ranije dogovoreno sa njenih prethodnikom Nedimovićem. Država manjim proizvođačima iz budžeta isplaćuje 7,8 dinara po kilogramu, što je razlika u ceni suncokreta od 65 dinara koliko plaćaju uljare do dogovorenih 73 dinara", rekao je Baćina za Tanjug.

On je rekao kako nije u redu to što je ovom merom načinjena šteta budžetu, umesto da uljare plate realnu cenu suncokreta.

"Ovo je donelo veliku štetu buđžetu i učinjena velika usluga uljarama koje su uzele suncokret po ceni od 65,2 dinara za kilogram, a proizvođači us nadrljali, jer se razlika isplaćuje samo do količine od 20 vagona, dok su zadruge i velika preduzeća ostala zakinuta", rekao je Baćina.

Naglasio je da je realna cena suncokreta trebalo da bude 90 dinara i da bi bilo normalno da je plate uljare, te da mu nije jasno zašto ih je država zaštitila.

"Realnije je bilo da je država taj novac uložila u proizvodnju mleka koje nam nedostaje, a ne da subvencioniše uljare koje su plaćale suncokret po prošlogodišnjoj ceni, iako je rodio manje, a proizvodnja je koštala mnogo više", smatra Baćina.

On je tvrdio da je trenutna cena na tržištima u okruženju od 110 do 114 dinara za kilogram.

Baćina je pohvalio ministarku Tanasković kao osobu koja drži data obećanja.

"Dosta je korektna nova ministarka. Mogao bih da je pohvalim, jer sve što je obećala počelo je da se realizuje. Na primer, već je isplaćena subvencija za mlečna grla za ovu godinu, a ranije se to radilo marta-aprila naredne godine", istakao je Baćina.