15. jun 2023 15:48

Održan drugi "Maxi" Nacionalni festival hrane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan drugi "Maxi" Nacionalni festival hrane

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - U prisustvu brojnih uglednih zvanica, trgovinski lanac Delez Srbija danas je po drugi put organizovao Nacionalni festival hrane, a manifestacija je ponovo okupila desetine domaćih proizvođača voća i povrća, ali i prenela poruke o važnosti sinergije nauke i privrede sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta proizvoda, kao i ukrupnjavanja domaće proizvodnje.

"Svečanom otvaranju prisustvovala je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici ministarstava, ambasade Kraljevine Holandije, članovi akademske zajednice, privrednici, lokalni proizvođači i partneri kompanije Delez", navodi se u saopštenju kompanije Delez Srbija.

Kako saopštavaju, danas su proizvođači iz Srema, Mačve, Banata, Beograda, Novog Sada, Čačka, Leskovca i Pirota, kao i drugih krajeva Srbije, izložili preko 30 vrsta poljoprivrednih proizvoda.

"Poseban segment Festivala bio je posvećen inicijativi 'Maxi agregatori', projekat koji kompanija realizuje zajedno sa velikim lokalnim dobavljačima - Delta Agrarom, Agro Belom, Zelenom zvezdom, Agro Zinom i Agro Timom, kako bi doprinela ukrupnjavanju domaće nabavke, povezivanju sa malim proizvođačima i na taj način obezbedila povećano učešće srpskog voća i povrća na policama ovog lanca", navodi se u saopštenju.

Takođe, oni dodaju da je festival svečano otvorio generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr, koji se zahvalio svim partnerima na godinama uzajamne podrške i saradnje.

"On je naveo da je kompanija tokom prethodne godine otkupila 54.000 tona voća i povrća sa srpskih njiva i da je plan da se iz godine u godinu ove količine povećavaju", piše u saopštenju.