24. jul 2023 10:02

Vesić: Opštine da iskoriste novac koji im je na raspolaganju u okviru LIID projekta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Opštine da iskoriste novac koji im je na raspolaganju u okviru LIID projekta

Foto: TANJUG/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pozvao je danas opštine i gradove da iskoriste novac koji im je na raspolaganju u okviru LIID projekta za razvoj jedinica lokalne samouprave, koji je vredan oko 300 miliona dolara.

Vesić je za TV Pink rekao da je 145 lokalnih samouprava dobilo novac, a da nijedna nije dobila manje od 700.000 dolara, što je za neke lokalne samouprave čak trećina njihovog budžeta, dok je Beograd, primera radi, dobio 9,9 miliona dolara.

Ministar se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je dao podršku razvoju LIID projekta, jer on najbolje razume koliko je važno da se razvija svaki deo naše zemlje.

Izmene Zakona nisu protiv interesa građana, usvojeno dosta amandmana

Goran Vesić je ponovo danas odbacio navode da su izmene Zakona o planiranju i izgradnji protiv interesa građana i istakao da one, pre svega, obezbeđuju veću zaštitu ljudi što je, između ostalog, predviđeno i obavezom investitora da pre prijave radova moraju imati polisu osiguranja od štete trećim licima.

Vesić je rekao da se do sada često dešavalo, posebno kada se radi u gradu, da se građani žale kako su im naprsli zidovi na zgradama zbog radova na placu pored, kao i na druge probleme koji su se usput pojavljivali.

“Sada, kada postoji polisa osiguranja, tačno će se znati stanje svih susednih zgrada i onda će na osnovu toga građani moći da naplate štetu iz polise osiguranja, neće čekati da dobiju firmu na sudu koja najčešće ode u stečaj i tako nikada ne naplate štetu koja im je naneta”, rekao je Vesić za TV Pink.