25. jul 2023 15:28

Mihailo Jovanović: Plan je da do 2025. godine u svim selima bude savremena optička infrastruktura

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Plan je da do 2025. godine u svim selima bude savremena optička infrastruktura

Foto: Tanjug/video

ŠABAC - Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Mihailo Jovanović, obišao je danas selo Pocerski Metković kod Šapca povodom završetka radova u okviru Projekta izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije koju organizuje resorno ministarstvo.

Ovo selo je 30. po redu koje je dobilo savremenu optičku infrastrukturu, dok je izdvojeno odeljenje škole "Laza K. Lazarević", pored brzog interneta dobilo projektor i lap top.

Izgradnjom optičke, telekomunikacione infrastrukture se u ruralnim predelima obezbeđuje brzi internet, protoka preko 100Mb/s.

Jovanović je tom prilikom istakao da je plan da 2025. u skoro svim selima bude savremena optička infrastruktura za šta je obezbeđeno preko 100 miliona evra.

Kako je naglasio, izgradiće se 4.700 kilometara optike i stići u preko 700 sela u Srbiji, povezati izdvojena odeljenja i obezbediti brzi internet za više od 120.000 domaćinstava koja to nisu imala.

Razlog za ovaj projekat je elektronska uprava koja je razvijena u Srbiji, a kojom se sve više koriste građani u komunikaciji sa lokalnom samoupravom, zatim da izdvojena odeljenja u selima Srbije imaju iste uslove kao deca u velikim gradovima, a treći razlog je, naglasio je Jovanović da meštani u selima dobijaju mogućnost velikog broja kanala i uživaju u svim mogućnostima koje donosi četvrta industrijska revolucija.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić podsetio je da je preko te kompanije do sada uloženo više od 500 miliona evra za izgradnju optičke mreže, čime je oko 1,4 milona domaćinstava dobilo savremenu mrežu.

Uz pomoć države, kako je naglasio, stići će do svakog sela.

"Ovaj projekat ne bi mogao da se uradi bez pomoći države. Na ovaj način se pokrivaju udaljena sela. Do 2025. godine postavićemo Srbiju u rang najrazvijenih zemalja sa optičkim internetom koji je preduslov budućeg razvoja četvrte industrijske revolucije", rekao je Lučić.

Gradonačelnik Šapca, Aleksandar Pajić dodao je da još 11 sela čeka da dobije optički internet, kao i da će to mnogo značiti meštanima šabačkih sela.

Jovanović je prethodno posetio Gradsku kuću u Šapcu gde je sa gradonačelnikom Šapca, Aleksandrom Pajićem i načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Željkom Marjanovićem razgovarao o unapređenju usluga elektronske uprave, koliko je digitalizacija doprinela da javna uprava postane efikasan servis građana i koliko stvari građani mogu da završe preko svog mobilnog telefona ili računara.