28. jul 2023 14:08

Đerlek i Jevšek u Ljubljani razgovarali o institucionalnoj saradnji Srbije i Slovenije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đerlek i Jevšek u Ljubljani razgovarali o institucionalnoj saradnji Srbije i Slovenije

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj/ Sveta Pavlović

BEOGRAD - Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek posetio je danas Ljubljanu i razgovarao sa ministrom zaduženim za razvoj i evropsku kohezionu politiku Aleksanderom Jevšekom o mogućnostima konkretne institucionalne saradnje kroz zajedničke projekte i povezivanje regionalnih razvojnih agencija dveju zemalja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar Đerlek ocenio je da su iskustva zemalja poput Slovenije, koja ima dobro razvijenu i razgranatu mrežu regionalnih razvojnih agencija i efikasno upravljanje kohezionom politikom, izuzetno značajna za Srbiju, kojoj predstoji izazovan zadatak uspostavljanja strateško - institucionalnog okvira i obezbeđivanje kontinuiteta regionalne politike koja će davati rezultate u godinama pred nama.

U saopštenju se dodaje da je Slovenija, kako je naveo ministar, prijateljska zemlja i ujedno jedan od najvećih investitora, čije kompanije zapošljavaju više od 25.000 radnika u Srbiji, izrazivši uverenje da će se broj slovenačkih kompanija u budućnosti povećavati.

Prema njegovim rečima, ovo je veoma dobar primer saradnje, koji može da posluži i kao primer dobre prakse i u okviru pitanja regionalnog razvoja, pre svega, kroz konkretnu tehničku podršku Slovenije, saradnju na nivou regionalnih agencija, ali i Jonsko-Jadransku inicijativu.

Pozvao je eksperte iz Slovenije da posete Srbiju, kako bi preneli bogata iskustva i mehanizme koje Slovenija već uveliko koristi u oblasti razvoja svojih regiona.

Navodeći da su naše dve zemlje, osim dobre političke saradnje, važni privredni saveznici, ministar Jevšek je naglasio da imamo slične demografske izazove, balansiranje razvojnih dispariteta, nejednakosti i stvaranje jednakih mogućnosti za veći kvalitet života naših građana, dodaje se u saopštenju.

Rukovođenje kohezionom politikom, kako je Jevšek istakao, nije samo prilika za Srbiju za dobijanje evropskih fondova, već i mogućnost da se izjednače razvojne mogućnosti regiona, opština i gradova unutar zemlje.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za javnu upravu Vlade Republike Slovenije Sanja Ajanovič Hovni koja je ocenila da bi od izuzetne važnosti bilo čvršće uspostavljanje saradnje ministarstava koje se bave oblastima lokalne samouprave i regionalnog razvoja unutar dve vlade.