21. decembar 2022 13:13

Irena Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irena Vujović: Cirkularna ekonomija alat za zelenu tranziciju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je na otvaranju konferencije "Cirkularni okrugli sto 2022", da je programom razvoja cirkularne ekonomije za period od 2022 do 2024. godine, cirkularni model poslovanja prepoznat kao alat za zelenu tranziciju Srbije.

Vujović je navela da u cirkularnom modelu poslovanja ključnu ulogu ima privreda kroz primenu novih biznis modela kojima se postiže ušteda resursa i energije i smanjuje zagađenje vode, vazduha i zemljišta, saopšteno je iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

"Linearni ekonomski model postaje neodrživ, jer su prirodni resursi ograničenog veka trajanja, dodajući da je od izuzetne važnosti postepeni prelazak na cirkularnu ekonomiju", naglasila je ministarka.

Prema njenim rečima, u cilju podsticanja razvoja cirkularne ekonomije u Srbiji Ministarstvo zaštite životne sredine u partnerstvu sa UNDP sprovodi niz aktivnosti i projekata koji imaju za cilj smanjenje ugljeničnog otiska i ublažavanje klimatskih promena, podsticanje inovativnih rešenja, kao i saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularnih inovacija.

"Važno je da privredni subjekti razvijaju cirkularna i energetski-efikasna tehnička rešenja koja racionalno koriste resurse, promovišu nisko-ugljenični ili ugljenično-neutralan razvoj, kao i poslovne modele koji će praktično doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte", rekla je Vujović.

Ministarka je govorila i o projektu "Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice", koji se sprovodi uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i trajaće do marta 2027. godine.

Takođe, osvrnula se i na Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije koji je otvoren u okviru projekta, a na koji su se prijavile lokalne samouprave, javno-komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva sa predlozima projekata.

Kazala je da će finansijske podsticaje za sprovođenje inovativnih ideja u praksi dobiti sedam projekata, kao i mentorsku i drugu stručnu podršku, a da će današnjom dodelom cirkularnih vaučera, pojedinačne vrednosti od 10.000 dolara, nagraditi i 12 najboljih naučno-istraživačkih projekata, odnosno predloga u oblasti cirkularne ekonomije koji doprinose ublažavanju klimatskih promena.

Dodaje da su zajedno sa UNDP pokrenuli i inicijativu ''Prihvati cirkularni izazov'' koja je namenjena društveno-odgovornim kompanijama, koje u svom poslovanju primenjuju principe cirkularne ekonomije i održivog razvoja i na taj način doprinose očuvanju životne sredine, zdravlja ljudi i pokazuju brigu za društvenu zajednicu.

"Inicijativa podrazumeva prijavu mere koja će se sprovoditi u sledećoj godini, a kojom će se postići konkretna ušteda resursa ili energije", kazala je Vujović dodajući da je od prijavljenih izabrano 10 kompanija koje će predstaviti svoje mere za 2023. godinu.

Priznanja i novčane nagrade pripale su autorima 21 najbolje inovativne ideje za dalji razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji, a stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš kazao je da će rešenja koja su danas nagrađena uticati na bolji kvalitet životne sredine, a doneće i ekonomsku korist u vidu novih radnih mesta i veće konkurentnosti srpskih kompanija.

Devet inovacija je dobilo finansijsku podršku od ukupno 746.000 dolara kako bi mogle da budu realizovane tokom sledeće godine, saopšteno je iz UNDP Communications Serbia.

Kako se navodi, radi se o idejama za uštedu energije korišćenjem novih tehnologija, za proizvodnju energije od bio otpada, upotrebu organskog otpada za dobijanje komposta, đubriva i novih materijala, korišćenje opasnog otpada za proizvodnju visoko kvalitetnog đubriva, kao i za reciklažu tekstila, papira, kartona i paklica od cigareta kako bi se od njih dobili novi proizvodi.

Nagrađeni su: Nektar d.o.o, DETO d.o.o. Pančevo, Elixir Zorka-mineralna đubriva d.o.o. Šabac, Bitgear Wireleš Design Services d.o.o, Mivaka d.o.o Beograd, Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“, Javno komunalno preduzeće (JKP) Osečina, JKP Novi Pazar i JKP Novi Sad.

Dvanaest najboljih inovacija koje uključuju saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularne ekonomije dobilo je "cirkularne vaučere" u vrednosti od po 10.000 dolara, kao podsticaj za dalji razvoj radi primene u praksi.

Te inovacije predviđaju upotrebu bio-otpada za proizvodnju energije, kompostiranje i izradu novih proizvoda (kozmetika, boje i lakovi, ekološki lepak), kao i korišćenje otpadnih voda iz drvne industrije za dobijanje inovativnih bioproizvoda.

Neka od rešenja predlažu korišćenje novih tehnologija (veštačke inteligencije, softvera i aplikacija) za smanjenje emisija zagađujućih materija iz termoelektrana, optimizaciju potrošnje električne energije, kao i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Među nagrađenima su i ideje za proizvodnju biorazgradivih kesa od prirodnih materijala i gajenje insekata čije larve mogu da razgrade plastiku.