15. avgust 2023 14:16

Afrička kuga svinja registrovana i u selima Mačvanskog okruga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Afrička kuga svinja registrovana i u selima Mačvanskog okruga

Foto: shutterstock.com/Fahroni, ilustracija

VLADIMIRCI - Afrička kuga svinja odnosi svoj danak i u selima Mačvanskog okruga i u poslednjih desetak dana bilo je nekoliko žarišta u lozničkom kraju, na teritoriji opštine Vladimirci i u okolini Šapca.

Najveća briga svih je da ne zahvati centralni deo Mačve, Bogatić, Badovince, Dublje i okolinu, gde se nalaze najveći proizvođači svinja u Srbiji.

Kod Milana Božića u selu Dragojevac sve što je imao u toru zahvatila je afrička kuga svinja.

"Bilo je četvoro svinja i svih četvoro su zaraženi. Po njima su izašle modrice koje prate tu bolest, a to se potvrdilo i u laboratorijskim nalazima. Primetio sam da manje jedu kada sam ih hranio. To su svinje od po 170 kilograma i kada im dam jarmu oko pet kilograma, treba da pojede jedno, a ja vidim da ostaje hrane. Tada sam znao da nešto nije dobro", priča Božić.

Nekoliko takvih zarišta gasili su ovih dana stručni timovi i uz Savu i uz Drinu, a najveća pretnja širenju su mala gazdinstava koja svinje drže na otvorenom.

"Mi smo u blizini Save, a u Hrvatskoj je bilo svinjske kuge. Posle su bile poplave, pa ta uginuća i pitomih i divljih svinja pronađu šakali. Ono što ne pojedu, oni zakopaju. To posle pronađu psi lutalice ili ptice iskopaju. Tako se to širi. Sad kad je veterinar uzimao krv, jedan obad je ujeo svinju. On posle može da ode i da zarazi svinje kod drugog čoveka", kaže Milan Božić.