21. avgust 2023 16:46

Usvojen rebalans finansijskog plana Fonda PIO, prihodi i rashodi uvećani za 1,41 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Usvojen rebalans finansijskog plana Fonda PIO, prihodi i rashodi uvećani za 1,41 odsto

Foto: Shutterstock.com/ Andrey_Popov, ilustracija

BEOGRAD - Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) usvojio je danas odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana za ovu godinu kojom su planirani prihodi i primanja, kao i rashodi i izdaci Fonda uvećani za 912,15 milijardi dinara, odnosno za 1,41 odsto, objavljeno je na sajtu Fonda PIO.

Prihodi od doprinosa povećani su za 4,5 procenata u odnosu na prvobitno planirane, a kako je navela direktorka Sektora za finansijske poslove u Direkciji fonda Bojana Popović, povod za rebalans finansijskog plana jeste povećanje penzija planirano na jesen.

"Vanredno usklađivanje penzija za 5,5 odsto planira se od oktobra, i ono je povod za izmene i dopune finansijskog plana za 2023. godinu. Od početka ove godine, korisnicima će primanja biti usklađena za ukupno 18,3 odsto, s obzirom na to da je početkom godine bilo redovno usklađivanje za 12,1 odsto", rekla je ona.

Istakla je da su zbog više ostvarenih prihoda od doprinosa smanjeni transferi iz budžeta na 160,90 milijardi dinara.

"Do kraja godine je planirano da se naplati 31,6 milijardi dinara više u odnosu na prvobitni finansijski plan, što je u poređenju sa prethodnom godinom za 63,9 milijardi dinara više prihoda od doprinosa. U skladu s tim, kada je reč o učešću dotacija u prihodima i primanjima Fonda, one će rebalansom biti smanjene sa 20,61 na 17,64 odsto, uprkos planiranom usklađivanju penzija od 5,5 odsto", objasnila je Popović.

Govoreći o rashodima i izdacima, navela je da rashodi na ime prava iz PIO iznose 885,64 milijarde dinara.

Prema njenim rečima, sredstva od 6,08 milijardi koja su potrebna za povećanje penzija od 5,5 odsto obezbeđena su kroz više naplaćenih prihoda od doprinosa, tako da neće biti povećanja učešća države u transferima.