29. avgust 2023 16:24

Državnom data centru u Kragujevcu dodeljen međunarodni sertifikat za najviši nivo pouzdanosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Državnom data centru u Kragujevcu dodeljen međunarodni sertifikat za najviši nivo pouzdanosti

Foto: TANJUG/MIT/MIODRAG MILIĆEVIĆ

BEOGRAD - Državnom data centru u Kragujevcu kompanija TÜVIT svečano je danas u Beogradu uručila sertifikat za klasu 4, prema standardu EN 50600 za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Ovaj sertifikat, navode iz ministarstva, predstavlja veliko priznanje kako za Državni data centar, tako i za celu Srbiju, jer je on još jedna potvrda da je Srbija lider u oblasti digitalizacije i izgradnje tehnološke infrastrukture u ovom delu Evrope.

EN 50600 je evropski standard koji se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje data centrima i sličnim digitalnim infrastrukturama, za sada samo osam data centara u zemljama zapadne Evrope poseduje ovaj sertifikat za klasu 4, a Državni data centar u Kragujevcu je prvi takav u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović istakao je da je ovaj sertifikat još jedan pokazatelj da smo kao država, naše institucije i stručnjaci svojim znanjem i zalaganjem, uspeli da se pozicioniramo kao regionalni lider u digitalnoj transformaciji i postanemo jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope kada je reč o pouzdanosti i sigurnosti čuvanja podataka i opreme.

"U rekordnom roku i po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima smo izgradili Državni data centar u Kragujevcu gde se čuvaju podaci svih građana, privrede i komercijalnih korisnika i zahvaljujući kome je Srbija prepoznata od svetski priznatih institucija kao jedan od lidera elektronske uprave”, rekao je on.

Rukovodeći partner kompanije Arthur D. Little za Austriju i Srbiju Bela Virag je naveo da su u ovoj kompaniji ponosni što su odigrali ključnu ulogu u podršci Vladi Srbije u osmišljavanju, planiranju i razvoju Državnog data centra u Kragujevcu, koji je od danas međunarodno priznat dobijanjem sertifikata klase 4, čije odličje drži samo nekoliko elitnih data centara širom sveta.

"Ovo priznanje nije samo fantastično dostignuće za Srbiju i njene ljude, već najavljuje i uspon kragujevačkog Data centra kao regionalnog šampiona u tehnološkoj infrastrukturi“, rekao je on.

Generalni direktor TÜV NORD Grupe Dirk Stenkamp je naveo da data centri imaju veliki potencijal za uštedu energije, sirovina i troškova.

"Oni su okosnica digitalizacije. Naši standardi predstavljaju pouzdanost, zaštitu i kvalitet pre svega u međunarodnoj konkurenciji. Sigurnost je ključ digitalne budućnosti. Izuzetno mi je drago što mi u TÜV NORD Grupi imamo mogućnost da podržimo Vladu Srbije i Data centar u Kragujevcu“, istakao je on.

Svečanom uručenju sertifikata EN 50600 prisustvovao je i v.d. direktora Kancelarije za IT i elektronsku upravu u Vladi Srbije, Milan Latinović kao i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš.

UNDP je dugogodišnji partner Vladi Srbije u procesu digitalne transformacije, koja je jedan od prioriteta vlade i nastaviće da pruža ekspertsku i tehničku pomoć prepoznajući značaj digitalizacije i novih tehnologija za privredu, građane i efikasniju i transparentniju javnu upravu, navodi se u saopštenju.

TÜVIT sertifikat prema standardu EN 50600 klase 4, potvrdio je da je Državni data centar u Kragujevcu izgrađen po najsavremenijim standardima, da posluje po najvišem nivou bezbednosti i upravljanju u slučaju rizika.

Kompanija TÜVIT, deo je TÜV Nord grupe, i predstavlja nezavisnu agenciju za procenu standarda infrastrukture za IT usluge.