19. septembar 2023 13:22

PKS: Kulinarski spektakl "Food Vision" biće održan na ovogodišnjem sajmu "Wine Vision by Open Balkan"

Izvor: TANJUG

podeli vest

PKS: Kulinarski spektakl "Food Vision" biće održan na ovogodišnjem sajmu "Wine Vision by Open Balkan"

Foto: Privredna komora Srbije

BEOGRAD - Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da će u okviru ovogodišnjeg vinskog sajma "Wine Vision by Open Balkan", koji će se organizovati od 16. do 19. novembra na Beogradskom sajmu, biti održan i kulinarski spektakl "Food Vision".

Kako se navodi, to će biti jedinstvena prilika da se uz vrhunska vina, upoznaju tradicija ukusa i gastronomske osobenosti Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Dodaje se da će tokom četiri dana trajanja ovog najeminentnijeg vinskog sajma u regionu, hala 5 biti centar okupljanja vinskih i gastronomskih eksperata, vrhunskih profesionalnih i najperspektivnijih mladih kuvara iz zemalja regiona koji će se nadmetati u brojnim kategorijama pod budnim okom renomiranih internacionalnih sudija i posetilaca.

"Naš glavni zadatak je da predstavimo region Otvorenog Balkana kao jedinstvenu turističku, kulturnu i geografsku destinaciju s ciljem da se poveća broj turista i unapredi slobodan protok ljudi, usluga i kapitala", rekao je pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije Danijel Nikolić na prezentaciji "Food Vision" u PKS.

On je, kako se ističe u saopštenju, kazao da će osim takmičenja, posetioci sajma moći da uživaju i u brojnim prezentacijama i masterklas sesijama najpriznatijih i najcenjenijih šefova kuhinja.

"Food Vision će se realizovati u dve tematske celine. U pitanju su takmičarski program profesionalnih kuvara i revijalna izložbena postavka zemalja učesnica u hali 5, kao i izložbena postavka komercijalnih izlagača HoReCa programa sa akcentom na industriju hrane i profesionalu opremu i usluge u sektoru ugostiteljstva", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u saradnji sa strukovnim udruženjem mladih kuvara - Junior Chef Club, biće organizovan i dolazak učenika iz srednjih ugostiteljskih škola, zatim takmičenja profesionalnih kuvara i nadmetanje u kulinarskim veštinama za predstavnike medija i članove diplomatskog kora.

U saopštenju PKS se podseća da je "Wine Vision by Open Balkan" sa velikim uspehom organizovan u septembru prošle godine uz učešće više od 20 zemalja, 350 vinarija i 30.000 posetilaca iz celog sveta.

Ova jedinstvena manifestacija, kako se navodi, održana je pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Serverne Makedonije i Albanije, a posetiocima sajma je ponudila potpuno novo vinsko iskustvo i priliku da se otkrije uzbudljiv svet autentičnih i autohtonih vina Zapadnog Balkana.