10. oktobar 2023 13:21

MMF: Rat na Bliskom istoku nova pretnja za globalnu ekonomiju; Visoka inflacija i kamatne stope rizik za ekonomski rast

Izvor: TANJUG

podeli vest

MMF: Rat na Bliskom istoku nova pretnja za globalnu ekonomiju; Visoka inflacija i kamatne stope rizik za ekonomski rast

Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy

MARAKEŠ - Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da se tempo globalnog ekonomskog oporavka usporava, a novi rat na Bliskom istoku između Izraela i palestinskog Hamasa predstavlja dodatnu pretnja za svetsku privredu.

Konflikt je bacio senku na godišnje okupljanje Svetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u marokanskom Marakešu, a zvaničnici koji su planirali da se bore sa dugotrajnim ekonomskim posledicama pandemije i rata u Ukrajini se sada suočavaju sa novom krizom, prenosi Njujork tajms.

"Ekonomije su u delikatnoj situaciji. Rat uopšte ne pomaže centralnim bankama koje pokušavaju da pronađu put do mekog sletanja", izjavio je predsednik Svetske banke Adžaj Banga na marginama sastanaka u Marakešu.

Visoka inflacija i kamatne stope rizik za globalni ekonomski rast

Visoka inflacija i kamatne stope predstavljaju rizik za globalni ekonomski rast, navodi se u danas objavljenom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o globalnoj finansijskoj stabilnosti. Kako se ističe u dokumentu objavljenom sa sajtu MMF, ove pukotine u finansijskom sistemu bi mogle da postanu još ozbiljnije ako ne dođe do takozvanog "mekog sletanja", odnosno do suzbijanja inflacije bez pokretanja recesije. MMF u izveštaju predstavlja i novu procenu ranjivosti globalnog bankarskog sistema u situaciji kada su kamatne stope duže vreme na visokom nivou i predlaže mere koje treba da poboljšaju regulatorne standarde.

U izveštaju se naglašava da je potrebna široka kombinacija strukturalnih i finansijskih mera da bi se oslobodio privatni kapital koji je neophodan za ulaganja u ublažavanje klimatskih promena na tržištima u razvoju. Održivi ekonomski rast zahteva kako stabilnost cena, tako i finansijsku stabilnost, tvrdi MMF.

Centralne banke moraju da nastave sa odlučnom borbom protiv inflacije dok ne budu postojali jasni dokazi da se situacija razvija u željenom pravcu, ali monetarna politika treba da odražava specifičnu situaciju konkretne države, zaključuje se u izveštaju.