10. oktobar 2023 16:22

Brnabić: Izgradnja "Kalenića" je samo jedan od velikih "zelenih" projekata u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Izgradnja "Kalenića" je samo jedan od velikih "zelenih" projekata u Srbiji

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

UB - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas ceremoniji obeležavanja početka izgradnje regionalne sanitarne deponije "Kalenić" na Ubu koja će obuhvatiti 15 lokalnih samouprava.

 Rok izgradnje, kako su premijerki prilikom predstavljanja projekta rekli direktor Eko Tamnava Zoran Petrović i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je 2025. godina.

Brnabić je istakla da je izgradnja regionalne sanitarne deponije ''Kalenić'' kod Uba jedan od velikih i kompleksnih projekata u oblasti zaštite zemljišta, ali i da je u budžetu za narednu godinu izdvojeno 10 puta više sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Otpad kao važan energent može doneti investicije lokalnim samoupravama

Brnabić je izjavila danas da otpad kao jedan od najvažnijih energenata može lokalnim samoupravama da donese dodatne investicije i pozvala ih da se pozicioniraju kao regionalni centri za prikupljanje i obradu otpada umesto što izbegavaju da se takvi objekti grade na njihovoj teritoriji.

Nakon obilaska početka izgradnje regionalne sanitarne deponije ''Kalenić'' u Ubu, a na pitanje novinara koliko je prilikom izgradnje takvih projekata važna saradnja sa lokalnim samouprava, premijerka je rekla da je ta saradnja ključna.

"Bez njih nema takvih projekta. Država može da insistira, nađe pare, dovede investitora, ali ako lokalne samoupreve to ne žele, mi ne možemo ništa da uradimo. Ub je bio strateški pametan. Ima mnogo samouprava koje ne žele da kod njih budu regionalni centri za prikupljanje i obradu otpada", navela je Brnabićeva. 

Verujem da ćemo imati rast od 2,5 odsto, brinem za 2024.

Brnabić je izjavila da veruje da će Srbija imati projektovani rast BDP-a od 2,5 odsto, ali da je veoma pesimistična za narednu godinu zbog situacije u svetu.

Nakon obilaska početka izgradnje regionalne sanitarne deponije ''Kalenić'' u Ubu, ona je rekla novinarima da, kada se pogleda BDP EU i evropskih zemalja, vidi se da je u drugom kvartalu već 10 evropskih ekonomija imalo pad, od toga pet ima pad i u prvom kvartalu.

"I to je velika otežavajuća okolnost za nas. Zato je moja poruka da moramo da se oslanjamo na stvari na koje možemo direktno da utičemo. To je građevina, zato što imamo istorijske budžete zbog fiskalne konsolidacije 2014. i 2015. godine, istorijske budžete za kapitalnu infrastrukturu i to mora da funkcioniše kao švajcarski sat. Moramo taj novac da potrošimo. Uvek gledamo dugoročne prognoze RHMZ kakva će biti građevinska sezona, da li ćemo morati da pauziramo građevinsku sezonu i ove godine nećemo", rekla je Brnabićeva.

Deponija "Kalenić" u Ubu je važan projekat koji čisti Srbiju

Predsednica Vlade izjavila je danas da je izgradnja regionalne sanitarne deponije "Kalenić" u Ubu važan projekat koji čisti Srbiju.

Ona je to rekla na pitanje novinara kako će izgradnja deponije doprineti ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

"Vozila će prikupljati taj otpad na održiv i dobar način, prebacivati ga u transfer stanice, na ekološki prihvatljiv način po najboljim evropskim standardima", izjavila je Brnabić.

SAD najvažniji partner Srbije u razmeni usluga

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su SAD najvažniji partner Srbije u oblasti razmene usluga i da je, zahvaljujući razvoju srpskog IT sektora, razmena sa SAD u toj oblasti dostigla 1,38 milijardi evra, od čega je naš suficit milijardu evra.

Na pitanje šta su izazovi, a šta "vetar u leđa" jačanju odnosa sa SAD, premijerka je rekla da, iako su ti odnosi i sada dobri, najveći izazovi su oni iz bliske prošlosti, i to agresija na Srbiju i bombardovanje 1999. godine, odvajanja dela naše teritorije na KiM i nepoštovanje međunarodnog prava i Povelje UN.

Ona je istakla da je najveći "vetar u leđa" odnosima sa SAD naša dalja zajednička prošlost, jer smo u oba svetska rata bili na istoj strani, kao i privredna saradnja. 

Opozicija se sprema za neuspeh na izborima koje je sama zahtevala

Brnabić je izjavila danas da opozcija pokušava da instrumentalizuje međunarodne institucije, OEBS i sve strane ambasade, zato što se sprema za neuspeh na izborima koje je sama zahtevala.

"Zahtevali su da se izbori održe do kraja godine, i to parlamentarni i lokalni zajedno. Sada se obraćaju međunarodnoj zajednici i stranim ambasadama i pokušavaju da dođe do odlaganja izbora, kao i promene odluke da će izbora uopšte biti", rekla je Brnabić novinarma u Ubu.

Brnabić je odgovarajući na pitanje da li se zahtevi koje je navela u zvaničnom pismu OEBS-u, u okviru kojih je tražila da razmotri slanje Misije eskperata koji bi radio na proceni predizbornog okruženja i same pripreme za izbore, razlikuju od onih koji je naveo deo opozicije u pismu međunarodnoj zajednici, odgovorila da njihovi zahtevi nisu ni slični.

Do sada implementirano 79 odsto preporuka ODHIR-a za održavanje izbora

Predsednica Vlade kaže da je do sada implementirano 79 odsto od ukupnog broja preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) za samo dva izborna ciklusa, da smo po tome prvi u svetu, odbacujući time kritike predstavnika opozicije da ništa nije urađeno po pitanju unapređenja izbornih uslova.

Brnabić je odgovarajući na pitanje da li se zahtevi koje je navela u zvaničnom pismu OEBS-u, u okviru kojih je tražila da razmotri slanje Misije eskperata koji bi radio na proceni predizbornog okruženja i same pripreme za izbore, razlikuju od onih koji je naveo deo opozicije u pismu međunarodnoj zajednici, odgovorila da njihovi zahtevi nisu ni slični.

"Mi smo ozbiljni i konkretni, a oni kao i u svemu što rade neozbiljni. Pokušavaju da uvuku strani faktor u izazivanje nemira, što do sada nikada nije uspelo i mislim da ni neće uspeti, navela je premijerka, koja je danas obišla početak radova izgradnje regionalne sanitarne deponije ''Kalenić'' u opštini Ub.