12. oktobar 2023 09:37

Mali sa predstavnicima Banke Amerike: Srbija raste uprkos recesiji jakih ekonomija u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali sa predstavnicima Banke Amerike: Srbija raste uprkos recesiji jakih ekonomija u Evropi

Foto: Tanjug video

MARAKEŠ - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Marakešu sa predstavnicima Banke Amerike (Bank of America) i poručio investitorima da srpska ekonomija beleži bolje rezultate od većine evropskih ekonomija.

Mali je na sastanku sa investitorima predstavio finansijske i ekonomske rezultate Srbije i potencijale naše zemlje za nove investicije.

"U dosta smo boljem položaju od većine evropskih zemalja koje imaju razvijenije ekonomije od naše", istakao je Mali na sastanku.

On je kazao da će u trećem kvartalu ove godine rast BDP u Srbiji iznosti najverovatnije oko 3,3 odsto i da cilj da u 2023. rast bude izmedju dva i 2,5 odsto, kao i da je prognoza da naredne godine bude 3,5 odsto.

Mali je napomenuo da je, na primer, nemačka ekonomija u recesiji kao i ekonomije drugih evropskih zemalja.

"To su veoma snažni rezultati. I prvi put ćemo imati BDP u vrednosti između 68 i 69 milijardi evra. Na primer, u 2012. godini je BDP Srbije bio vredan 33,4 milijardi evra, tako da smo ga više nego udvostručili uprkos kovidu, energetskoj krizi i svemu ostalom", naglasio je Mali.

Ministar finansija je rekao da je javni dug Srbije 51 odsto BDP, dok je u evrozorni prosek oko 91 ili 92 odsto BDP.

Mali je rekao da je javni dug u Srbiji niži od kriterijuma Mastrihta, što je 60 odsto BDP, kao i da je prognoza za sledeću godinu u Srbiji 51,7 odsto BDP.

Ministar je rekao da će priliv stranih direktnih investicija ove godine u Srbiji biti 4,5 milijardi evra.

"Prošle godine je bio 4,4 milijarde evra i svake godine povećavamo nivo SDI. Takođe, 63 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu dolazi u Srbiju", naglasio je Mali.

Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da u Srbiji zaposlenost na istorijski najvišem nivou od 50,4 odsto, kao i da imamo rekordno nisu nezaposlenost u našoj zemlji od 9,6 odsto.

Ministar Mali je zatim imao susret i sa menadžmentom Banke Amerike.

To je multinacionalna i investiciona banka i jedna od najvećih banaka u SAD.

Potpredsednik Vlade Srbije će danas na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Marakešu učestvovati na plenarnoj sednici Odbora za razvoj.

Sastaće se i sa predstavnicima američke kompanije PIMCO, kao i sa  direktorom Konstituence u Svetskoj banci, kojoj pripada i Srbija, Dominik Favre.

Potpredsednik vlade Mali će imati sastanak i sa Multilateralnom  agencijom za garantovanje investicija (MIGA), koja je deo Grupe Svetske banke i bavi se osiguranjem od političkog rizika i kreditnim unapređenjem.

Godišnji skup Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda počeo je 9. oktobra u marokanskom gradu Marakešu i traje do 15. oktobra, a održava se u senci novog sukoba na Bliskom istoku.

Na skupu učestvuju ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja, a cilj okupljanja je, prema rečima direktorke MMF Kristaline Georgieve, "gradnja mostova ka budućem održivom i inkluzivnom rastu".