13. oktobar 2023 13:16

Veštačka inteligencija donosi prednosti, ali postoje pravni i etički izazovi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veštačka inteligencija donosi prednosti, ali postoje pravni i etički izazovi

Foto: Shutterstock.com/ Olga Nikonova, ilustracija

NOVI SAD - Institut za veštačku inteligenciju Srbije u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka uspešno je započeo prvi AI Master Class na temu Regulisanje veštačke inteligencije: pravni i etički izazovi.

Početak prvog sveobuhvatnog edukativnog programa o regulisanju veštačke inteligencije održan je u prostorijama Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, a prisutnima su se obratili državni sekretar u Ministarstvu nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Miroslav Trajanović, profesor Dušan Barać, prodekan za digitalni razvoj Fakulteta organizacionih nauka i Dubravko Ćulibrk, v.d. direktora Instituta za veštačku inteligenciju Srbije, saopštio je Institut za veštačku inteligenciju.

”Veštačka inteligencija nam donosi brojne prednosti, ali sa njima dolaze i izazovi koje moramo prepoznati, razumeti i, što je najvažnije, rešavati. Ako imate kapacitet da detektujete potencijalne probleme na stotinama hiljada mamograma u jednom danu, šta je sve potrebno uraditi da se osigura da ta tehnologija, kada se primeni, zaista doprinese celom društvu i ne ugrozi ničija prava?", istakao je v.d. direktora Instituta za veštačku inteligenciju Srbije Dubravko Ćulibrk.

Prvi edukativni blok predavanja fokusiran je na uvod u veštačku inteligenciju, ulogu veštačke inteligencije u digitalnoj transformaciji i razmatranje uticaja veštačke inteligencije na društvo i ekonomiju, kao i na radionice koje se bave razotkrivanjem sistema veštačke inteligencije i spremnosti organizacije za upotrebu veštačke inteligencije.

AI Master Class se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i uz podršku brojnih partnera iz privrede.

Tokom oktobra, novembra i decembra učesnici će imati priliku da istražuju teme veštačke inteligencije i susreću se sa njenim pravnim i etičkim dilemama kroz kombinaciju teorijskih i praktičnih sesija.