16. oktobar 2023 15:05

Agenciji za privredne registre (APR) dodeljeno priznanje za najbolju registraturu 2023. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Agenciji za privredne registre (APR) dodeljeno priznanje za najbolju registraturu 2023. godine

Foto: APR

BEOGRAD - Agencija za privredne registre (APR) saopštila je danas da je dobitnik priznanja „Najbolja registratura 2023“ Arhivističkog društva Srbije.

Priznanje se dodeljuje za izuzetan doprinos i posvećenost očuvanju arhivske građe i dokumentarnog materijala, poštovanje arhivističkih propisa i saradnju sa nadležnim javnim arhivom.

Priznanje je 11. oktobra uručeno dr Tatjani Kikić, arhivskom savetniku i rukovodiocu Arhive Agencije na VII Međunarodnom arhivističkom savetovanju u Kuršumlijskoj banji, navedeno je u saopštenju.

Na predlog Državnog arhiva Srbije, Komisija Arhivističkog društva Srbije je odlučila da priznanje za najbolju registraturu na ovogodišnjem konkursu dodeli Agenciji za celokupan odnos i posvećenost stvaraoca očuvanju arhivske građe i dokumentarnog materijala od izuzetnog značaja za region i zemlju.

„Arhivska građa i dokumentarni materijal APR-a potpuno su registraturski sređeni, uredno inventarisani i propisno arhivistički označeni, a uređenost smeštajnog prostora i poslovne dokumentacije stvaraoca jasno pokazuje da je i saradnja sa nadležnim arhivom kvalitetna, što ovu registraturu izdvaja u odnosu na druge predložene registrature, kao najbolju“, stoji u obrazloženju Komisije.

U Službi arhive Agencije čuva se, osim arhivske građe i dokumentarnog materijala nastalog radom Agencije, arhivska građa i dokumentarni materijal koji su preuzeti od privrednih sudova, ministarstava i drugih institucija Republike Srbije, koji datiraju od 1945. godine do danas.

Dokumentacija iz registara i evidencija koje vodi Agencija, čuvaju se u pisanom i elektronskom obliku, u namenski prilagođenoj i opremljenoj zgradi u Ulici oslobođenja 1B, u Beogradu, u kojoj je svim zainteresovanim licima omogućen pristup arhivi i gde se izdaju kopije dokumenata.

"Ovim priznanjem je odato poštovanje i našoj dragoj koleginici Slavici Narandžić, prvom rukovodiocu Službe arhive Agencije koja nas je prerano napustila, a koja je svojim zalaganjem u Agenciji i matičnom Državnom arhivu Srbije unapredila postupak zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala i ostavila zapažen trag u nacionalnoj arhivistici", kaže se u saopštenju APR-a.