17. oktobar 2023 06:02

Lučić: Optički internet za još 400.000 domaćinstava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lučić: Optički internet za još 400.000 domaćinstava

Foto: Tanjug video

PEKING - Generalni direktor kompanije Telekom Srbija Vladimir Lučić potpisao je danas u Pekingu komercijalni ugovor o trećoj fazi modernizaciji fiksne mreže sa kineskom kompanijom Huavei i izjavio za Tanjug da će to omogućiti optički internet za još 400.000 domaćinstava.

On je rekao da da je taj ugovor velika stvar za kompaniju, ali i celu Srbiju, pošto je reč o velikoj i završnoj fazi modernizacije fiksne mreže,

"Veoma sam ponosan, što smo na neki način, kao Telekom Srbija i sa ovim završnom ugovorom doprineli, ubrzanom razvoju Srbije ka toj novoj digitalnoj budućnosti. Kao što je bitno uraditi prave auto-puteve, ovo je jedna vrsta digitalnog auto-puta. Sa ovim ugovorom Telekom Srbija postavlja Srbiju u rang najsavremenijih evropskih zemalja, sa procentom domaćinstava koji mogu da koriste optički internet", rekao je Lučić posle potpisivanja sporazuma.

Dodao je da će to doneti Telekomu Srbija značajnije i veće prihode i veći broj korisnika.

Lučić je naveo da je optički internet veoma bitan u Evropi kada je reč o četvrtoj industrijskoj revoluciji i razvoju digitalnog društva.

"Mi smo do sada, u poslednjih pet godina izgradili optičku mrežu za 1,4 miliona domaćinstava i faktički sa ovim će 1,8 milion domahinstava imati mogućnost da koristi optički internet. Ono što je isto dobro, u poslednjih pet godina, dosta korisnika već to i koristi, oko 450.000 korisnika koristi već sada optički internet i taj broj izuzetno raste", naveo je Lučić.

Lučić je rekao da implementacija kreće odmah, jer je to u stvari nastavak saradnje koja je pokrenuta 2016. godine.

Dodaje da je ovo treći aneks te saradnje i da se tu saradnja ne zaustavlja.

"Sa ovim ugovorom koji ćemo mi implementirati vrlo brzo, u par godina, faktički, sva mala mesta koja do sada nisu bila pokrivena optičkim internetom, dobiće opticki internet. Dakle, da li živeli u malom gradu ili u Beogradu, biće svejedno, imaćete kvalitetan optički internet i moći ćete odatle da radite, a to je dosta bitno u četvrtoj industrijskoj revoluciji", rekao je direktor Lučić za Tanjug.

Osim ovog ugovora, Lučić će tokom dana potpisati i ugovor o finansiranju treće faze modernizacije fiksne mreže sa Bank of China i EXIM bankom.