17. oktobar 2023 12:27

Gasni forum Jugoistočne Evrope 2023. održaće se 2. i 3. novembra u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gasni forum Jugoistočne Evrope 2023. održaće se 2. i 3. novembra u Beogradu

Foto: Shutterstock.com/Life and Times, ilustracija

BEOGRAD - Gasni forum Jugoistočne Evrope 2023. održaće se u Beogradu, 2. i 3. novembra, u organizaciji portala Energija Balkana.

Ovo je prvi Gasni forum Jugoistočne Evrope i održaće se pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a otvoriće ga, u hotelu Falkenštajner, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasador i šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre.

Pozvani govornici i učesnici konferencije biće predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope, energetskih kompanija, privrede i stručnjaci iz gasnog sektora.

Energetska kriza je uzdrmala svetsku, a posebno privredu evropskih zemalja, kao i svakodnevni život običnih građana, kažu u Energiji Balkana.

"Na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope 2023. pokušaćemo da sagledamo šta je sve učinjeno, a šta treba što pre preduzeti, kako bi iz energetske krize izašli lokalno i globalno jači", navode organizatori.

Glavna tema foruma biće uspešno poslovanje na putu ka "Net Zero ekonomiji", s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

Pored toga forum će se baviti i pitanjima koja se tiču sigurnosti snabdevanja i energetske bezbednosti, mogućnostima da se domaćom proizvodnjom biogasa i metana nadomesti uvozni gas i obezbedi energetska nezavisnost, ulogom vodonika u zelenoj energetskoj tranziciji, gas kao motorno gorivo, kao i upotrebom gasa u petrohemijskoj industriji.