17. oktobar 2023 13:57

Jirži Marek: Beograd će u novembru 2024. biti domaćin Svetskog samita o avijaciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jirži Marek: Beograd će u novembru 2024. biti domaćin Svetskog samita o avijaciji

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Beograd će u novembru iduće godine biti domaćin Svetskog samita o avijaciji CAPA 2024, koji je referentni događaj za globalnu turističku industriju, izjavio je danas generalni direktor srpske nacionalne avio-kompanije Er Srbija (Air Serbia) Jirži Marek.

On je kazao da će se na tom skupu u novembru 2024. u prestonici Srbije, okupiti generalni direktori avio-kompanija, rukovodioci, profesionalci iz komercijalnog sektora avijacije i svi drugi zainteresovani iz sektora vazduhoplovstva.

"Beograd će biti domaćin ovog događaja nakon Abu Dabija, koji će ove godine ugostiti ključne ljude globalne avio-industrije", kazao je Marek i naglasio da Er Srbija ima za cilj da u narednim godinama u Srbiju "dovede" što je moguće više događaja vezanih za avijaciju.

On je pojasnio da CAPA nudi mogućnosti umrežavanja i dubinski uvid u probleme i trendove u avio-industriji.

Marek je na regionalnoj konferenciji "Aviation Day South East Europe" (Dan avijacije jugoistočne Evrope), koju zajednički danas u Beogradu organizuju Er Srbija i Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA), kazao da se očekuje da će ta kompanija do kraja godine dostići brojku od oko četiri miliona prevezenih putnika, a da će ih već krajem oktobra biti 3,5 miliona.

"To je skoro tri puta više nego pre deset godina kada smo imali 1,2 miliona prevezenih putnika. Tada niko nije verovao da će ovo biti moguće.", kazao je Marek.

On je dodao i da Er Srbija očekuje da će u narednoj godini imati ukupan rast od 15 do 20 odsto.

Prema njegovim rečima, srpska nacionalna avio kompanija bi 2024. trebala da bude bogatija i za tri ATR aviona koji bi trebalo da stignu u prvom kvartalu naredne godine.

Marek je naglasio i da je Er Srbija spremna da sarađuje sa svima koji to žele ako se pokaže da je opravdano i od obostranog interesa.

"Svako ko želi da sarađuje sa nama je dobrodošao", naglasio je Marek.

Na jednodnevnoj konferenciji "Aviation Day South East Europe" učestvuje više od 150 predstavnika avio-industrije i saobraćaja, među kojima su velike avio-kompanije, regionalni aerodromi, kao i civilne vazduhoplovne vlasti Srbije i regiona.

Ključne teme o kojima se govorilo na panelima su iz oblasti avio-industrije, posebno o mogućnostima vazdušne povezanosti zemalja i tržišta jugoistočne Evrope.

Ukazano je i na izazove sa kojima se avijacija sreće na globalnom nivou i istaknuto da su najveći izazovi sa kojima se sreće avio-industrija vezani za lanac snabdevanja rezervnim delovima aviona.