18. oktobar 2023 18:14

Ekonomista Miladin Kovačević: Potpisani sporazumi su značajni, a uticaj Kine na našu ekonomiju je ogroman

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekonomista Miladin Kovačević: Potpisani sporazumi su značajni, a uticaj Kine na našu ekonomiju je ogroman

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ekonomista Miladin Kovačević izjavio je danas da su sporazumi potpisani u Pekingu od strane srpske i kineske delegacije izuzetno značajni, zbog toga što Kina ima ogroman uticaj na rast srpske ekonomije, u trenutku kada "ka nama ne duvaju dobri vetrovi iz evropskog okruženja".

Kovačević je za Tanjug, odgovarajući na pitanje kako će sporazum o slobodnoj trgovini uticati na srpsku ekonomiju u budućnosti, naveo da je njime učinjen ogroman korak ka maksimalnoj trgovinskoj otvorenosti i oslobađanju dažbina pri izvozu srpske robe, što će doneti brojne benefite u narednom periodu.

 

"Mi smo, koliko znam, jedina zemlja u Evropi koja ima tri takva sporazuma. Kina je najveća svetska novorastuća ekonomija, to se tako klasifikuje. MMF to tako klasifikuje", rekao je Kovačević.

Prema njegovom mišljenju, sporazumi će najverovatnije stupiti polovinom sledeće godine, jer je neophodno usvojiti još mnogo pratećih akata, koji će preciznije odrediti same sporazume.

"Ono što je sada poznato, koliko sam razumeo, jeste da će neke robe imati postepeno oslobađanje carina, a neke robe će imati oslobađanje u trenutku kada sporazum stupi na snagu", istakao je Kovačević.

 

Podsetio je da su ekonomski odnosi između Pekinga i Beograda značajno poboljšani nakon 2016. godine i da su se oni od tada do danas gotovo udvostručili.

"Sada imamo spoljno-trgovinski rast, koji u proseku iznosi 20 odsto godišnje. Uz to, unutar ukupne poljoprivredne razmene izvoz je porastao tri puta, a uvoz iz Kine je porastao za jedan i po put. Sada naravno tu vidimo lepezu proizvoda koji se izvoze ili koji se uvoze", rekao je Kovačević.

Dodao je da su uz trgovinsku razmenu, značajne i kineske investicije same po sebi.

 

"Na primer Ziđin, odnosno ulaganje u proizvodnju obojenih metala. Zatim, proizvodnja čelika u Smederevskoj železari i veliki pogon za proizvodnju automobilskih guma u fabrici Linglong, u Zrenjaninu", naveo je ekonomista.

Kako je istakao Kovačević, svi navedeni benefiti su doprineli tome da srpska ekonomska dinamika ne upadne u dekonjunkturu koja vlada u Evropi.

"Drugim rečima još se držimo. Nama je recimo izvoz determinisan sa 60 odsto u odnosu na Evropsku uniju, a ta proporcija se dodatno može menjati sa sporazumom o Slobodnoj trgovini sa Kinom", zaključio je Kovačević.