19. oktobar 2023 13:24

Svetska banka: Ekonomski rast Srbije će ubrzati na 3,0 odsto u 2024. i na 3,8 odsto 2025.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetska banka: Ekonomski rast Srbije će ubrzati na 3,0 odsto u 2024. i na 3,8 odsto 2025.

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEČ - Ekonomski rast Srbije će ubrzati, sa 2,0 odsto ove godine, na 3,0 odsto u 2024. godini i na 3,8 odsto u 2025. godini, navodi se u novom, danas objavljenom Redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke (SB).

U izveštaju se ističe da će ceo region Zapadnog Balkana, nakon usporavanja ove godine, zabeležiti umereno ubrzanje ekonomskog rasta na 3,0 odsto sledeće godine i na 3,5 odsto u 2025. godini, u uslovima oporavka u Evropskoj uniji koja je glavni trgovinski partner ovog regiona.

SB navodi da niža inflacija u regionu treba da doprinese rast raspoloživog dohotka i pruži podršku potrošnji.

"Uprkos višestrukim šokovima, zemlje Zapadnog Balkana uspele su da zabeleže rast, otvore nova radna mesta i smanje stepen siromaštva, što ukazuje na snažne osnovne ekonomske pokazatelje ovog regiona", rekla je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Šaoćing Ju.

Godišnji rast BDP u Srbiji u 2023. biće oko dva odsto

Godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u ovoj godini biće oko dva odsto, iako se u drugoj polovini godine očekuje ubrzanje ekonomske aktivnosti, najnovija je procena Svetske banke (SB). 

Kako je rečeno danas na prezentaciji izveštaja SB "Redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan", ekonomija Srbije je u prvoj polovini ove godine ostvarila rast po nižoj stopi od očekivane, pri čemu je početak godine bio naročito nepovoljan i rast je u prvom kvartalu procenjen na tek 0,9 odsto. 

Navedeno je i da je inflacija u Srbiji, iako je počela da pada, i dalje među najvišima u Evropi, a njen povratak u ciljani raspon Narodne banke Srbije (NBS) se očekuje polovinom 2024.

"Inflacija je u Srbiji dostigla vršnu vrednost kasnije nego u ostalim zemljama regiona i zato joj treba više vremena da se snizi ", kazao je vodeći ekonomista za Zapadni Balkan SB Ričard Rekord.