19. oktobar 2023 12:34

Jakup Beriš: Biotehnologija je i ključ za rešavanje velikih globalnih izazova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jakup Beriš: Biotehnologija je i ključ za rešavanje velikih globalnih izazova

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Stalni predstavnik organizacije UN za razvoj (UNDP) Jakup Beriš, ocenio je danas da je biotehologija sastavni deo ekonomije i društva zasnovanog na znanju.

Beriš je naglasio da je upravo to razlog zašto sa zadovoljstvom drugu godinu zaredom podržavaju Međunarodnu konferenciju "Budućnost biotehnologije", koja je danas počela u Beogradu u organizaciji Vlade Srbije.

"UNDP sa zadovoljstvom podržava ovaj forum drugu godinu zaredom, jer vidimo biotehnologiju kao sastavni deo ekonomije i društva zasnovane na znanju. Podsticali smo od početka inicijativu BIO4 Campus, koja je trenutno u razvoju uz pomoć UNDP-a, jer verujemo da će Srbija i ceo region imati koristi od ove najsavremenije naučno-istraživačke infrastrukture za sledeću generaciju biotehnoloških naučnika i preduzetnika", rekao je Beriš za Tanjug.

Biotehnologija, kako je naglasio, može da igra ključnu ulogu u rešavanju velikih globalnih izazova.

"Biotehnologija može da nam pomogne da razvijemo personalizovane medicinske tretmane i efikasnije antibiotike, antivirusne lekove i terapije raka", rekao je Beriš.

Naveo je da biotehnologoja ima potencijal da se uhvati u koštac sa zagađenjem i klimatskim promenama i da obezbedi bezbednost hrane razvojem useva visokog prinosa, otpornih na bolesti i toplotu.

Prema njegovim rečima, ove godine, u okviru Foruma, postavili smo Zeleni izložbeni prostor da pokažemo kako srpski preduzetnici koriste biotehnologiju za smanjenje plastičnog otpada gajenjem buba koje jedu plastiku ili korišćenjem otpad od hrane za pravljenje biorazgradivog posuđa.

Paralelno sa podržavanjem takvih i sličnih biotehnoloških rešenja, moramo da obezbedimo da se nove tehnologije razvijaju i koriste na etički i odgovoran način, rekao je on.

"Zbog toga je UNDP sa ponosom pomogao Vladi Srbije i Centru za četvrtu industrijsku revoluciju - da stvore pravni okvir za biotehnološka istraživanja koja poštuje privatnost građana i postavljaju temelje za odgovorno korišćenje", naveo je Beriš,

Ukazao je i da važno mesto u svemu zauzima veštačka inteligencija,

"Ovaj model bi se mogao replicirati i drugde u svetu kako bi se nove tehnologije zaista iskoristile kao snaga dobra", rekao je Beriš za Tanjug.

Na skupu u Palati Srbija, koja se održava u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, okupilo se više od 600 učesnika iz 30 zemalja - predstavnika vlada, akademske zajednice, naučnih i istraživačkih institucija i privrede.

Na konferenciji će, kako je najavila premijerja Ana Brnabić, biti potpisam memorandum o razumevanju sa američkom kompanijom Ginko Bajovorks, jednom od lidera u oblasti biotehnologije.

Tokom konferencije, koja se održava danas i sutra, na više panela će se razgovarati o temama iz oblasti biotehnologije, bioinformatike, bioinženjeringa i biomedicine, a poseban program će biti posvećen zelenoj biotehnologiji, održivim rešenjima i inovacijama, koji vode ka “zelenijoj” i ekološki održivoj budućnosti.

Na Forumu učestvuju i velika svetska imena, među kojima su Milica Radišić sa Univerziteta u Torontu sa Instituta za biomaterijale i biomedicinski inženjering, zatim jedna od osnivača „Gingko biovorks“, kompanije specijalizovane za biotehnologiju, Rešma Šeti, profesor sa Univerziteta MIT Timoti Lu i drugi.

Na jednom od panela će učestvovati i predstavnici naše dijaspore, naučnici i istraživači koji rade na vodećim svetskim univerzitetima i u velikim multinacionalnim kompanijama.

Posebna sesija biće posvećena temema životne sredine, tzv. grin šourum, gde će biti i prezentacija startapa iz Srbije koji se bave ovim oblastima, kao i nekoliko prezentacija iz ove oblasti koje vodi direktor Biosens instituta Vladimir Crnojević.