19. oktobar 2023 12:50

Đedović Handanović sa sekretarom OECD razgovarala o planovima razvoja energetike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović sa sekretarom OECD razgovarala o planovima razvoja energetike

Foto: TANJUG/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, na marginama međunarodne konferencije "Budućnost biotehnologije", razgovarala je danas sa generalnim sekretarom OECD Matijasom Kormanom o strateških planovima u energetskom sektoru i podršci procesu energetske tranzicije, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Srbija je u protekloj deceniji uložila velike napore kako bi podstakla rast i razvoj ekonomije, podigla zaposlenost i danas je lider u Evropi u oblasti digitalizacije. Unapređenjem regulatornog okvira, izradom strateških dokumenata i identifikacijom novih projekata, na čemu intenzivno radimo od formiranja ovog saziva Vlade Srbije, želimo da nastavimo sa postizanjem dobrih rezultata i u sektoru energetike, unapredimo energetsku bezbednost zemlje i aktivno učestvujemo u borbi protiv klimatski promena", rekla je ministarka.

Đedović Handanović je navela da je Srbija nedavno dodelila tržišne premije za novih 425 zelenih megavata iz solarnih i vetroelektrana i da se u naredne tri godine očekuje dobijanje više od 1.000 megavata novih kapaciteta, koji će doprineti većoj sigurnosti snabdevanja i smanjenju štetnih emisija.

Ministarka je ukazala da je u toku sistemska reforma energetskih preduzeća u državnom vlasništvu koja će omogućiti profesionalnije upravljanje, efikasnije planiranje i realizaciju investicija, uz značajno poboljšanje celokupnog poslovanja.

Prema njenim rečima, Srbija ima odličnu saradnju sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj i očekuje se da će se u budućnosti više zajednički raditi na projektima koji pružaju podršku sprovođenju energetske tranzicije.

Podsetila je da je OECD prepoznala napredak Srbije u digitalizaciji i inovacijama i da je tokom pandemije proglasila Srbiju za jednu od pet najinovativnijih zemalja koja je upotrebila tehnologiju da olakša svojim građanima život tokom pandemije.

Korman je rekao da će OECD nastaviti da bude partner Vlade Srbije kako bi obezbedio inovativne politike i savete i da je ostvarivanje napretka u oblasti energetske tranzicije važno kako bi se obezbedilo povoljnije okruženje za život i nove investicije.