19. oktobar 2023 18:33

Osnivač Ginko Bajovorksa Rašma Šeti: Srbija je odlična prilika za saradnju u biotehnologiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osnivač Ginko Bajovorksa Rašma Šeti: Srbija je odlična prilika za saradnju u biotehnologiji

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Jedan od osnivača kompanije "Ginko Bajovroks" iz Bostona Rašma Šeti, koja je danas na Međunarondoj konferenciji "Budućnost tehnologije"potopisala Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije, odnosno Ministarstvom nauke, naglasila je da će saradnja srpskim komapnijama smanjiti prepreke za ulaz na tržište, što će biti i jedna od koristi koje će memorandum doneti.

U saradnji sa Srbijom videli smo odličnu priliku, rekla je Šeti za Tanjug i naglasila da će taj potencijal biti još veći otvaranjem BIO4 kampusa koji će dodatno ubrzati akademsku zajednicu, istraživače i vladu u zajedničkom cilju vezanom za prosepritet u ovom čarobnom sektoru, ocenila je ona.

 

Komapnija Ginko Bajovorks, koju naizvaju Amazonom u biotek polju, a koja je osnovana pre 15 godina je, kako je rekla Šeti, platforma za biotehnologiju koja će srpskim komanijama i njenim osnivačima pomoći da nađu put do tržišta na jednostavniji i povoljniji način.

Kako kaže rade sa bronim kompanijama, a među njima je i jedna koja prozivodi parfeme koji su napravljeni tako što je za bazu korišteno cveće koje više ne postoji na planeti. On je napravljen na osnovu sekvence genoma biljke koja je izumrla.

Kaže da ih je za pokretanje komapnije motivisala cinjenica što je tada prostor za dizajn u bioteh sveri bio ograničen. Dodaje da su želeli da pretražuju inteligentije i brže, da infestiraju u odličan softver.

Od osnivanja kompanije desile su se mnoge promene o kojima se nekada smao moglo pričati, a danas je sintetiča biologija rešava izazove u budućnosti.

Javila su se različite tehnologije, sekvenciranje DNK različite tehnolgoije izmene gnorma, javila se spektrometrija, što je otvorilo mogucnnost da istražimo DNK, RNK i molekiule koji su njima, a skup svega toga doveo je do inženjeringa biologije i ćelija mnogo više nego pre 10 godina, rekla je Šeti na panelu uoči potpisivanja Memoranduma.

Podsetila je da ne bismo imali Kovid vakcinu da nije bilo svega toga.

Takođe je naglasila da njena kompanija misli i o bezbednosti

Ginko Bajovorks je jedan od lidera u oblasti biotehnologija i fokusirana je na sintetičku biologiju i genetski inženjering.

Bavi se pretežno primenom znanja u sintetičkoj biologiji u različitim oblastima, uključujući proizvodnju specijalnih hemikalija, mirisa, hrane i farmaceutskih proizvoda.

Kompanija nudi inovativna rešenja u različitim oblastima, uključujući one u poljoprivredi, farmaceutskoj industriji.