20. oktobar 2023 16:58

Odlaže se početak železničkog saobraćaja na relaciji Subotica-Segedin

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odlaže se početak železničkog saobraćaja na relaciji Subotica-Segedin

Foto: shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - Odlaže se ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja između Subotice i Segedina, koje je bilo najavljeno za 23. oktobar, saopštio je danas Srbija voz.

Razlog za odlaganje ove dugo očekivane železničke veze između dva pogranična grada je u tome što na mađarskom delu pruge još uvek nisu u potpunosti finalizovani završni radovi i sprovedena neophodna testiranja uređaja na samoj pruzi.

"Sa naše strane granice u dogovorenom roku završeni su svi potrebni

infrastrukturni radovi i sprovedena sva neophodna testiranja kako bi voz koji tako dugo čekamo ponovo prevozio putnike od Subotice do Segedina. Obaveštavamo javnost i putnike da se početak saobraćaja odlaže. Sa kompanijom Infrastruktura železnice Srbije preduzeli smo i radove na uređivanju privremene železničke stanice Teretna u Subotici kako bi putnici u ponedeljak mogli da se vozom zapute ka Segedinu, za šta među građanima

Srbije vlada veliko interesovanje", rekao je v.d. direktor Srbija voza Ivan Bulajić.

U toj kompaniji su uvereni da nećemo dugo čekati i da će se već u novembru uspostaviti železnički saobraćaj na ovoj relaciji.

"Sigurni smo i u brzinu i stručnost naših mađarskih kolega koji posvećeno i danonoćno rade na tome da svi tehnički i bezbednosni uslovi budu ispunjeni kako bi voz ponovo povezao naša dva pogranična grada.

Putnike molimo za još malo strpljenja i razumevanja", kaže Bulajić.

Kapitalni i sveobuhvatni radovi na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta

započeti su u oktobru 2021. godine, a podrazumevali su i potpuno uklanjanje

šina postavljenih 1869. godine.

ova brza pruga projektovana je za brzinu od 120 kilometara na čas za putnički, i 80 kilometara na čas za teretni saobraćaj.