25. oktobar 2023 15:36

U PKS održan prvi forum domaćih proizvođača voća i povrća sa svetskim kompanijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

U PKS održan prvi forum domaćih proizvođača voća i povrća sa svetskim kompanijama

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Na prvom specijalizovanom forumu za industriju svežeg voća i povrća FruitNet Forum South-East Europe u PKS bilo je više od 40 proizvođača i izvoznika iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana, koji su bili u prilici da se susretnu sa 10 prestižnih evropskih kupaca i distributera.

Organizovani su B2B (biznis tu biznis) poslovni sastanci kako bi mogli da razgovaraju o konkretnim poslovima i mogućnostima uključivanja u  dobavljačke lance, a među distributerima bili su Champion-Fruit Kft - Mađarska, ICA - Švedska, Arctic - Poljska/Norveška, Eurogroup - Italija, Consorfrut – Poljska,  Greenyard – Belgija i drugi.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović je rekao da novinarima da će  forum pomoći malim i srednjim preduzećima koja teško mogu da dođu do kupaca na tom nivou.

"Ovo nije događaj i forum gde ćemo samo pričati o novim trendovima u prehrambenoj industriji i poljoprivredi, pre svega u proizvodnji svežeg voća i povrća. Ovo je forum gde je fokus na susretu kupaca i njihovih potencijalnih dobavljača. Mala i srednja preduzeća su pripremljena da nastupe i predstave se, i da na neki način započnu ili nastave internacionalizaciju svog poslovanja”, rekao je Vesović.

U pitanju je prvi forum specijalizovan za industriju svežeg voća i povrća, koji organizuje PKS uz podršku USAID projekta "Velika mala privreda" i međunarodne medijske kuće Fruitnet Media International GmbH.

Tržište voća i povrća veoma je bitno za privredu i poljoprivredu Srbije i obuhvata značajan deo našeg izvoza u poljoprivredi, koji beleži dugogodišnji suficit, rečeno je na otvaranju foruma.

"Voće i povrće čini 25 odsto našeg izvoza. Ono što je još važnije jeste da 50 odsto tog voća završava na izuzetno zahtevnom tržistu EU", rekao je Vesović i najavio da će forum biti organizovan i naredne godine.

Direktorka kancelarije za demokratiju i ekonomski razvoj USAID Srbije Naida Bin Zečević rekla je da su mnogo uložili kako bi plasirali srpske proizvode.

"Mi znamo koliko su ukusni i kvalitetni voće i povrće iz ovog regiona. U poslednjih 20 godina u USAID smo se primarno fokusirali na izvoz, a u narednom periodu fokusiraćemo se na adaptacije s obzirom na velike izazove kojima su izloženi privrednici u Srbiji i regionu. Takođe ćemo podržavati i mala i srednja preduzeća, koja se bave proizvodnjom proizvoda od voća i povrća, kako bismo uspeli da te proizvode stavljamo na trpeze svih velikih obožavatelja voća i povrća u Evropi i svetu", rekla je Bin Zečević.

Menadžer prodaje Fruitnet Media International Đorđo Mancino izjavio je da su oni veoma posvećeni Balkanu što povruđuje ispunjenje svih standrada i sertifikacija.

"Ono zbog čega smo ovde u Srbiji i Zapadnom Balkanu jeste trgovina sa EU odnosno plasiranje proizvoda, njena blizina i logistika. Cilj nam je da se povežemo sa obe strane, odnosno da povežemo kupce sa ključnih trzišta EU sa proizvođačima iz Srbije i Zapadnog Balkana. Dostupni smo da i posle ovog događaja nastavimo da povezujemo kupce sa Zapadnog Balkana sa distrubuterima sa tržišta EU", rekao je Mancino.

Predstavnik Eurogroup Italia Gordan Tolevski rekao je da njega kao kupca interesuju sve vrste voća i povrća tokom cele godine.

"Međutim, interesuje nas i u onom periodu godine kada ga nema na tržištima na kojima mi iznosimo robu. Imamo tržišta u Nemačkoj, Češkoj, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Litvaniji. Nismo trgovci već smo serviseri za region", zaključio je Tolevski.

Pored B2B sastanaka, u plenarnom delu foruma organizovane su i konferencije o situaciji na tržištu Evrope.