26. oktobar 2023 14:33

Skupština Srbije usvojila budžet za 2024. godinu i dva medijska zakona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skupština Srbije usvojila budžet za 2024. godinu i dva medijska zakona

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Zakonom o budžetu za 2024. godinu, koji su danas usvojili poslanici u Skupštini Srbije, ukupni prihodi republičke kase iznose 2.040,9 milijardi dinara, a rashodi 2.238 milijardi. 

Od ukupno 189 poslanika, za budžet je glasalo 145, protiv 31, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 13 poslanika.

Prihodi su za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, veći u odnosu na iznos prihoda koji je predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu, a rashodi za 5,0 odsto.

Fiskalni deficit budžeta iznosi 197 milijardi dinara, odnosno 2,2 odsto BDP i manji je od deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP.

Skupština Srbije usvojila dva medijska zakona

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je u sredu da se prihvata amandman koji se tiče dodatnih sredstava zaštite koja bi trebalo da obezbedi konkurenciju i slobodnu tržišnu utakmicu u skladu sa najvišim standardima. 

Konkretnije, prihvata se amandman kojim Telekom Srbija neće moći da dobije državnu pomoć ukoliko se bavi medijima, a Jovanović je pozvao poslanike opozicije da ne obmanjuju javnost da predloženi zakoni nisu usaglašeni sa Evropskom unijom. 

On je istakao da, poput više evropskih zemalja, i Srbija, odnosno državni telekomunikacioni operater, ima pravo da ravnopravno učestvuje na tržištu. 

U Skupštini Srbije potvrđeni sporazumi sa Kinom

Poslanici u Skupštini Srbije potvrdili su danas više sporazuma među kojima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, kao i Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Sporazum sa Kinom obuhvata 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine a njime će jedna grupa proizvoda biti oslobođena od plaćanja carina danom stupanja na snagu ovog sporazuma, za drugu grupu će carine biti ukinute u pet jednakih godišnjih tranši od stupanja na snagu Sporazuma i ove robe biće oslobođene plaćanja carine za pet godina.

Carine na robu iz treće grupe, sa poreklom iz kategorije "A10" biće ukinute u 10 jednakih godišnjih tranši a carina će biti oslobođene za 10 godina, dok će carine na robu sa poreklom iz kategorije "A15" biti ukinute u 15 godišnjih tranši od stupanja na snagu sporazuma i biće oslobođene plaćanja carine za 15 godina.

Za neke proizvode carine će ostati na snazi.

Usvojeni poreski zakoni, zakon o podsticajima u poljoprivredi

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su danas više zakona iz oblasti finansija, o podsticajima u poljoprivredi, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Usvojenim izmenama Zakona o naknadama za korišćenje dobara sprečava se izbegavanje plaćanja naknade za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada za motorna vozila iz uvoza i utvrđuje se visina naknada za zagađenje voda. 

Izmenama Zakona o javnim nabavkama se povećava ekonomičnost, transparentnost i efikasnost procesa javnih nabavki dok se izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju unapređuje ovaj sistem.

Izmenama i dopunama Zakona o duvanu uvode se proizvodi koje zakon do sada nije prepoznavao, naročito oni koje maloletnici koriste, čime se želi zaštititi njihovo zdravlje.

Imenovan Nadzorni odbor za izbornu kampanju

Skupština Srbije usvojila je danas Odluku o imenovanju članova Nadzornog odbora za izbornu kampanju, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U Nadzorni odbor se imenuju članovi - upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić, doktor političkih nauka Aleksandar Milosavljević, redovni profesor Dragan Vučinić, doktor političkih nauka Jovanka Matić, naučni savetnik Slobodan Prvanović, redovni profesor Branko Rakić, savetnik za pravna pitanja Miodrag Savović.

Pored njih, tu su i vanredni profesor Bojan Tubić, magistar nauka Vojin Vučićević i prvak opere Aleksandar Stamatović. Nadzorni odbor će pratiti izborni proces, a kako je ranije rekao predsednik Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović, reč je o novom telu na čijem je formiranju insistirala opozicija.

“To telo će nadzirati rad, odnosno čitav izborni proces i imaju pravo da kažu da li nešto nije u redu, da li postoji pritisak vlasti, da li medijski nešto nije u redu, u smislu predstavljanja kandidata", rekao je ranije Đukanović za Tanjug.