28. decembar 2022 17:48

NALED: Godinu obeležili rast IK sektora, primena e-faktura i e-fiskalizacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

NALED: Godinu obeležili rast IK sektora, primena e-faktura i e-fiskalizacije

Foto: Shutterstock.com/Andrey_Popov, ilustracija

BEOGRAD - Primena elektronskih faktura i elektronske fiskalizacije, kao i donošenje rešenja o oporezivanju su prema oceni stručanjaka NALED-a iz današnjeg podkasta posvećenog najvažnijim reformama koje su obeležile prethodnu godinu, kao i prioritetima za novu Vladu bile medju važnijim ekonomskim procesima u 2022. godini.

Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević je istakao da je donošenjem zakona kojim je regulisan položaj frilensera konačno etabliran veliki deo naše ekonomije i da će on postati deo sistema oporezivanja ali i da će biti poboljšan socijalni položaj radnika na internetu koji će moći da se zadužuju, imaće zdravstveno osiguranje.

Kao jedno od važnih obeležja ove ekonomske godine naveo je jak rast IT sektora što, kako je rekao, pomaže i da promišljamo šta bi trebalo raditi sa našim školskim sistemom.

"To je moj veliki utisak 2022. godine a drugi je da sve reforme kao osnovnu komponentu imaju digitalizaciju javne uprave", naveo je Vasiljević.

Posebno je pohvalio to što konačno jedno ministarstvo i to Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u svom nazivu ima reč inovacija što pokazuje kakav odnos prema ovoj oblasti ima država.

Naveo je da drzava i dalje opredeljuje značajna sredstva za inovacije iz drzavnog budzeta što se, kako je rekao, moze pozdraviti ali i ukazao da bi takav pristup trebalo proširiti i na lokalne samouprave.

Savetnik za programski razvoj Milan Antonijević je istakao da je moglo više da se radi na dijalogu sa sindikatima.

Prema njegovim rečima, valjalo bi poraditi na tome kako da ljudi iz Ukrajine i Rusije, koji su ove godine zbog rata u Ukrajini došli u Srbiju budu u funkciji razvoja naše zemlje.

"Valjalo bi krenuti sa aktivnim politikama ka ovoj zajednici koja uopšte nije mala. Reč je o oko 100.000 ljudi, celom jednom gradu", naglasio je Antonijević.

Još jednom je ukazano na nerešeni problem legalizacije i činjenicu da osim miliona nelegalizovanih objekata i dalje imamo nelegalnu gradnju.

Za rešavanje ovog problema, kako je rečeno, neophodno je imati mehanizme, plan i resurse koji moraju biti podrzati političkom voljom.