6. novembar 2023 14:09

Odobren prvi zeleni kredit za stambenu zajednicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odobren prvi zeleni kredit za stambenu zajednicu

Foto: Shutterstock.com/ Andrey_Popov, ilustracija

BEOGRAD - Za uvođenje grejanja na gas koje će im doneti uštedu energije od 48 odsto, tri zgrade u Svilajncu dobile su zeleni kredit od 10 miliona dinara, kao i bespovratni podsrticaj od oko tri miliona dinara.

To su prvi krediti ove vrste u Srbiji i oni se u okviru pilot projekta sprovode sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, a u okviru tog programa korisnici dobijaju i finansijske podsticaje za koje je sredstva obezbedila EU.

Ovim sredstvima su tri zgrade u Svilajncu umesto zastarelog kotla na mazut koji im je donosio ogromne troškove bez zadovoljavajućeg grejanja, ugradile savremeni sistem grejanja na gas.

Kako je saopšteno, novcem iz kredita koji je odobrila Erste Banka, finansirana je ugradnja savremenog gasnog generatora dva i po puta manje snage, sa savremenim sistemom preciznih pumpi, ventila i delitelja toplote koji omogućavaju znatno racionalniju i uravnoteženiju potrošnju gasa.

Pored troškova nabavke generatora iz kredita ovoj stambenoj zajednici u Svilajncu sa 69 stanova, finansiraju se i svi prateći troškovi poput potrošnog materijala i priključka na gasnu infrastrukturu, a biće zamenjena i sva ulazna vrata.

Dodaje se da su se korisnici kredita opredelili da kredit otplaćuju na četiri godine iako je maksimalan period otplate mogao biti 10 godina.