9. novembar 2023 13:45

U PKS dodeljen 29. "Oskar kvaliteta 2023" za poslovnu izvrsnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

U PKS dodeljen 29. "Oskar kvaliteta 2023" za poslovnu izvrsnost

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije danas je, 29. put po redu, dodeljena nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost "Oskar kvaliteta 2023" u okviru Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti, kojim se u Srbiji obeležava Svetski dan kvaliteta i Evropska nedelja kvaliteta.

Ministar privrede Slobodan Cvetković rekao je da ova manifestacija plasira put ka razvoju oblasti infrastrukture kvaliteta u Srbiji već više od dve decenije.

"Kompanije koje učestvuju u ovom takmičenju postigle su odlične rezultate i tako služe kao primer dobre prakse ostalim kompanijama. Kvalitet je ključna komponenta uspeha u današnjem poslovnom svetu, a poslovna izvrsnost predstavlja temelj konkurentske prednosti. Kroz ovaj forum imamo priliku da se upoznamo sa najnovijim trendovima i najboljim praksama u ovoj oblasti, što će nam pomoći da unapredimo naše organizacije i povećamo efikasnost", rekao je Cvetković.

Ministar je istakao da je država posvećena podršci razvoju kvaliteta i poslovne izvrsnosti kroz različite programe i inicijative, kojima se radi na stvaranju povoljnog privrednog ambijenta.

"Važno je da zajednički radimo na poboljšanju kvaliteta proizvoda i usluga jer će nas to učiniti konkurentnijim na globalnom tržištu, ali i obezbediti višestruki doprinos društvenoj zajednici. Ministarstvo privrede je preuzelo sve relevantne tehničke propise EU i kontinuirano radi na stvaranju odgovarajućeg privrednog ambijenta, kako bi se stvorili preduslovi za nesmetani plasman srpskih proizvoda na tržište EU", izjavio je Cvetković.

On je čestitao dobitnicima ističući da su oni predvodnici pravca u kojem treba da ide srpska privreda.

"Nadam se da će nagrada za poslovnu izvrsnost predstavljati snažan motivacioni faktor svim privrednicima ka proširivanju svog poslovanja koji će doprineti razvoju ukupne klime za unapređenje kvaliteta u našoj zemlji", završava ministar.

Dobitnici "Oskara kvaliteta 2023" su Generali osiguranje Srbija i Univerzitetski klinički centar Srbije - Centar za medicinsku biohemiju, kao "Šampioni izvrsnosti 2023", dok su izvršni direktor Generali osiguranje Srbije Dragan Filipović i direktorka Centra za medicinsku biohemiju Sanja Stanković "Lideri poslovne izvrsnosti 2023".

Zavod za javno zdravlje Šabac je postigao izvrsnost u oblasti liderstva, procesa i tehnologije, i rezultata poslovanja.

Kompanija Hutchison d.o.o. iz Rume postigla je izvrsnost u oblasti liderstva, procesa i tehnologije, kao i zadovoljstva zaposlenih.

Nagrade su uručili zamenik direktora Sektora za stateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Bojan Stanić i pomoćnik ministra privrede u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda Nikola Vitas.

Nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost "Oskar kvaliteta" dodeljuje se profitnim i neprofitnim organizacijama, kao nezavisna i neutralna nagrada za vrhunske rezultate postignute na razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti.

Nagrada ima devet kriterijuma, u okviru kojih je 29 potkriterijuma vrednovanih sa ukupno 1.000 poena, a žiri čine predstavnici državnih, naučnih i stručnih institucija.

Nagrade za vrhunske rezultate postignute na razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti dodeljuje Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost FQCE, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede.