16. novembar 2023 10:52

Čadež: Beograd od danas centar vina u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Beograd od danas centar vina u svetu

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD -

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da će zbog sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana koji počinje danas, Beograd biti centar vina u svetu i da će okupiti više od 600 izlagača, duplo više nego na prošlogodišnjem sajmu.

Čadež je za RTS naveo da će ovogodišnji sajam vina koji će trajati do 19. novembra okupiti 450 profesionalnih kupaca iz celog sveta i najveća imena kada je reč o ocenjivanju vina.

"Ako smo prošle godine napravili premijeru sajma Vinska vizija, ove godine je sve drugačije i trud se isplatio. Stiže više od 600 izlagača, što je dvostruko više nego prošle godine kada ih je bilo oko 320. Dolazi i 450 profesionalnih kupaca iz celog sveta koji dolaze da prave posao ovde. Dolaze najveći evropski kupci, ne postoji zemlja koja nije poslala svog najvećeg predstavnika da razgovara sa našim vinarima", rekao je Čadež.

Čadež je podsetio da je danas prvi dan sajma vina i da će okupiti profesionalne posetioce, a da građani mogu da posete sajam u petak, dodajući da će Beograd od danas biti centar vina u svetu.

"Posebno smo ponosni mi kao Privredna komora koji smo deo organizacije zbog toga što smo smo preko naše platforme za organizovanje sastanka do sada zakazali već 4.000 sastanaka - konkretnih sastanaka o ugovorima za konkretne poslove", rekao je Čadež.

Dodao je da se u prethodnom periodu na inicijativu lidera tri zemlje Vučića, Kovačevskog i Rame išlo na brojne manifestacije i sajmove gde se profesionalcima predstavljala Vinska vizija.

"Neizmerivo je koliko ovaj festival može da pozitivno utiče i na našu privredu. Ne radi se samo o vinu, već i o ekonomiji, turizmu. Na svaki uložen evro, zarađuje se mnogo više i multiplikuje se na druge sektore – na transport i proizvodnju hrane. Ako stranci dolaze u Srbiju i kažu da je naša zemlja budućnost vina i budućnost gastronomije, onda to zaista baš i misle", naveo je Čadež.

Navodi i da će na ovogodišnjoj Vinskoj viziji biti izloženi i štandovi sa regionalnim jelima i začinima, kao deo turističkih potencijala Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje su inicirale vinsku manifestaciju u okviru projekta Otvoreni Balkan.

"Tri lidera na ovome rade već nekoliko godina, kroz prijateljske odnose. Nažalost, to što u Srbiju dođe oko 50.000 ljudi iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije da razgovaraju, prave posao, sarađuju, a uz to popiju vino, često nije vest", zaključuje Čadež.

Čadež ističe da Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede, priprema plan podrške malim i srednjim preduzećima, za šta će biti formirani posebni timovi.

"Suština je u digitalizaciji poslovanja, gde mala i srednja preduzeća mogu da dobiju i do 50 odsto sredstava za implementaciju digitalnih programa. Takođe je uveden centar za podršku za odgovorno poslovanje. Cilj je da malim, srednjim i porodičnim firmama pomognemo i omogućimo realizaciju digitalne transformacije", rekao je Čadež.