16. novembar 2023 14:23

Privrednici traže partnere na Sajmu vina, region ima kvalitetna vina i rakije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Privrednici traže partnere na Sajmu vina, region ima kvalitetna vina i rakije

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predstavnici vinarija i profesionalni kupci iz Srbije i 48 zemalja koji učestvujuj na poslovnim sastancima B2B, na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana, kažu da ovaj region ima šta da ponudi - kvalitetna vina i rakije, ali da su ona i dalje nedovoljno poznata u svetu.

Rekli su Tanjugu da su zadovoljni organizacijom poslovnih susreta na sajmu i očekuju ostvarivanje kvalitetnih poslovnih kontakata.

Vlasnik kinesko-srpske trgovačke kompanije Sino-Serbian import-eksport, koja je bazirana u Pekingu, Branislav Popović rekao je da je njegov cilj da kineske potrošače upozna sa lepezom srpskih vina.

"Mi se specijalizujemo za uvoz i izvoz prehrambenih proizvoda i sirovina na relaciji Srbija i Kina. Za moju kompaniju uvoz vina iz Srbije je novi biznis. Mi smo prošle godine uvozili vino iz tri srpske vinarije. I sada se nadamo se da ćemo na ovom sajmu uspostaviti kontakte sa više proizvođača", istakao je Popović.

Vlasnik kompanije iz Švajcarske Liker store Goran Arnaut kaže da je na Vinsku viziju došao kako bi uspostavio kontakte sa proizvođačima rakije i da  bi srpsku rakiju popularizovao na švajcarskom i evropskom tržištu.

"Imamo dobre rakije, dobro se radi u Srbiji, ali ljudi u Švajcarkoj nisu dovoljno dobro upoznati sa kvalitetom naše šljivovice. Sebi sam zadao cilj da sa proizvođačima iz Srbije napravimo dogovore kako bi švajcarsko tržište upoznali sa šljivovicom", rekao je Arnaut.

Predstavnica italijanske vinarije "Ornella Bellia" Valerija rekla je da je   prvi put na sajmu i da očekuje da će joj B2B sastanci omogućiti dobre  kontakte i obezbediti poslovnu saradnju sa distributerima u Srbiji.

Ona je dodala da nije imala prilike da se ranije upozna sa srpskim vinima, tako da će naredne dane iskoristiti da se upozna sa asortimanima vina koja srpski proizvođači nude.