24. novembar 2023 09:56

Izdavanje digitalne imovine prilika za finansiranje domaćih startapa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izdavanje digitalne imovine prilika za finansiranje domaćih startapa

Foto: Shutterstock.com/everything possible, ilustracija

BEOGRAD - Startapi u Srbiji dobili su još jedan način finansiranja putem SAFT ugovora (Jednostavnih ugovora za buduće tokene) koji omogućava investiranje putem izdavanja digitalne imovine, odnosno digitalnog tokena, objavila je Inicijativa Digitalna Srbija.

SAFT ugovori se zaključuju između investitora i startapa koji namerava da izda digitalnu imovinu.

Investitor će odmah po zaključenju SAFT-a investirati određena finansijska sredstva u startap, a kada startap kasnije izda digitalnu imovinu on će određenu količinu te digitalne imovine preneti investitoru, objašnjavaju iz Inicijative Digitalna Srbija.

U zamenu za to što su ranim investiranjem preuzeli dodatan rizik, SAFT investitori će skoro uvek dobiti popust u odnosu na cenu koju će za digitalnu imovinu kasnije platiti drugi investitori, što je često važan motiv za ulaganje kroz SAFT.

Inicijativa Digitalna Srbija kreirala je besplatni Vodič za SAFT ugovore, kako bi približila mogućnosti ovog modela finansiranja u Srbiji, kako startapima, tako i investitorima.

"Domaći Zakon o digitalnoj imovini je uspostavio dobar pravni okvir za izdavanje različite digitalne imovine, naročito investicionih tokena. U tom pogledu, pravo je vreme za korišćenje pogodnosti koje pruža SAFT", rekao je menadžer za pravna pitanja u Inicijativi Digitalna Srbija Ivan Kostić.

Kako je istakao, bez obzira na to da li startap razvija kripto ili neki drugi projekat, SAFT ugovor omogućava da na povoljan način prikupi sredstva, u okviru važećih propisa.

Istovremeno, dodaje, SAFT ohrabruje investitore da donesu pravovremenu odluku o investiranju i iskoriste prednosti ovog modela, pre svega popust u odnosu na cenu koju će za digitalnu imovinu kasnije platiti drugi investitori, kao i mogućnost jednostavnog izlaza u bilo kom trenutku.

SAFT ugovori koriste se na tržištima koje imaju dobro razvijenu praksu poslovanja sa digitalnom imovinom (SAD, Švajcarska itd), a ovaj vodič, po uzoru na prakse razvijenih tržišta, nastoji da srpskim startapima olakša prikupljanje sredstava kada su im najpotrebnija, u ranoj fazi.

Istovremeno, vodič investitorima pruža neophodne informacije i olakšava da donesu odluku da na siguran način investiraju.