24. novembar 2023 13:42

Osnovano udruženje HUB21 za podršku domaćim IT profesionalcima u Bitkoin sistemu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osnovano udruženje HUB21 za podršku domaćim IT profesionalcima u Bitkoin sistemu

Foto: Shutterstock.com/Egoreichenkov Evgenii, ilustracija

BEOGRAD - Sa ciljem obrazovanja šire javnosti u Srbiji o tehnologijama vezanim za bitkoin u Beogradu je osnovano udruženje građana HUB21 koje će se pretežno baviti istraživanjem i unapređenjem poslovnih mogućnosti za lokalne IT profesionalce u Bitkoin sistemu.

Posle brojnih IT kompanija koje su otvorile predstavništva u Beogradu, a i širom Srbije, ovaj sektor u regionu je doživeo procvat i stvoreni su odlični uslovi za zapošljavanje lokalnih profesionalaca.

Ipak, osetan je nedostatak u polju pokretanja lokalnih projekata i kompanija koje se specijalizuju u sferi decentralizovane digitalne ekonomije koju predstavlja bitkoin - tehnološka revolucija ogromnog i moćnog potencijala, navodi se u saopštenju udruženja HUB21.

"Iako imamo bogat izvor IT talenata, u Srbiji je vidan nedostatak razumevanja šire javnosti ali i tehnoloških kompanija o važnosti digitalne transformacije i jačanju decentralizovanog interneta i finansijskih sistema", ističu iz HUB21.

Jedna od glavnih inicijativa, dodaju, jeste da se olakša učestvovanje srpskih profesionalaca u širem bitkoin ekosistemu.

Najavljuju edukativne online sadržaje na srpskom kao i organizovanje redovnih sastanaka, prezentacija, obrazovnih radionica i seminara.

"Kako zajednica raste, naš dugoročni plan predviđa budućnost u kojoj će lokalni srpski organizatori, umetnici, stvaraoci i preduzetnici, stvarati i koristiti nove decentralizovane tehnologije interneta kao učesnici na globalnom tržištu, a time i uvećavati svoj finansijski suverenitet", kažu iz HUB21.