12. decembar 2023 12:22

Đedović Handanović: Srbija označena kao zemlja lider u energetskoj tranziciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović: Srbija označena kao zemlja lider u energetskoj tranziciji

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da je Srbija prema godišnjem izveštaju Energetske zajednice ocenjena kao zemlja lider u energetskoj tranziciji, saopštilo je danas Ministarstvo.

Kako se navodi Energetska zajednica označila je Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi u prethodnih godinu dana, najviše zahvaljujući napretku u oblasti dekarbonizacije i reformama sprovedenim u energetskom sektoru.

Đedović Handanović je istakla da je ostvaren najveći napredak u prethodnoj godini od svih ugovornih strana, što je još jedna potvrda velikog posla koji je obavljen u energetskom sektoru od početka rada ove vlade.

"Uspešno su sprovedene najveće odjednom organizovane aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE, što nije pošlo za rukom ni nekim velikim evropskim zemljama ove godine. Rezultat je više od milijardu evra investicija u devet zelenih elektrana koje će biti izgrađene u narednom periodu, kao i dvostruko niža cena električne energije koja je ostvarena ovim procesom. Najvažnije je da će zelena energija koja se proizvede ostati u našoj zemlji, za naše građane i privredu. Dodatno, državni budžet će godišnje prihodovati od 12 do 28 miliona evra kao rezultat ovih aukcija", naglasila je ministarka.

Dobre vesti iz Bugarske da će ukinuti takse na tranzit gasa,nema dodatnih nameta

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su od bugarskih kolega dobili informaciju da će biti ukinute takse na tranzit ruskog gasa, koji ide za Srbiju i Mađarsku, što znači da neće biti dodatnih nameta i da se ništa ne menja kada je reč o transportu gasa kroz Bugarsku.

"Dobra vest iz Bugarske, svakako čekamo još i zvanične potvrde, ali smo se donekle i nadali da će to biti ishod", rekla je Đedović Handanović za Tanjug.

Istakla je da nije bilo uporišta u postojećim pravilima za uvođenje tih taksi i da se Mađarska upravo i pozivala na pravila EU.

"Ja sam sa kolegom Peterom Sijartom o tome i razgovarala prilikom njegove poslednje posete Beogradu i poslali smo i zvanični upit iz Srbije prema Energetskoj zajednici, a onda oni prema Evropskoj komisiji", kazala je ministarka.