22. decembar 2023 12:43

Mapa puta dekarbonizacije - koristan alat za kompanije da smanje uljenični otisak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mapa puta dekarbonizacije  - koristan alat za kompanije da smanje uljenični otisak

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Mapa puta dekarbonizacije na primeru fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline u Srbije predstavljena je danas u Privrednoj komori Srbije, a kako je rečeno cilj tog projekta je da pomogne kompanijama da u svojoj proizvodnji smanje ugljenični otisak i tako doprinesu očuvanju životne sredine.

Supervizor za primenjenu cirkularnu ekonomiju i analizu proizvodnje u kompaniji Eliksir, koja je sprovela mapu puta dekarbonizacije, Alija Salkunić naveo je za Tanjug da očekuje da će ta mapa puta pomoći svim kompanijama koje žele da unaprede ekološke performanse svojih proizvoda, a posebno onima koje svoje proizvode plasiraju na tržište Evropske unije.

"Mapa puta dekarbonizacije je koristan alat svim kompanijama koje žele da svoje ekološke performanse proizvoda i usluga smanje i učine prihvatljivim za životnu sredinu", rekao je on.

Dodao je da je učešće na tom projektu za kompaniju Eliksir bilo od velikog značaja jer su ostvarili brojne benefite kroz kompetencije i znanja, a nabavili su i značajnu laboratorijsku opremu koja služi za identifikovanje sirovina, koje će ući u proizvodni proces, a neće uticati negativno na životnu sredinu.

Programski analitičar za životnu sredinu i klimatske promene ispred Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Miroslav Tadić objasnio je da taj projekat mapa puta za dekarbonizaciju, uz finasijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, spovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatna finansijska sredstva koje su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

"Ova mapa puta je važna posebno za privredu i privredne subjekte u Srbiji jer je zelena agenda jedan pravac razvoja i na nivou EU i samim tim na nivou Zapadnog Balkana koji sledi i Srbija", rekao je on.

Tadić je objasnio da privreda, sledeći mapu puta, mora da promeni način proizvodnje, da smanji svoj ugljenični otisak i da izvrši zelenu transformaciju.

"Da pređemo sa tih neodrživih poslovnih modela, koji su linearni ekonomski modeli koji se baziraju na tome da nešto iskoristimo iz prirode ili da ga pretvorimo u otpad", rekao je on.

Tadić je objasnio da mapa puta podrazumeva mogućnost da se prati ceo životni ciklus proizvoda, a koristeći je, privreda može da izračuna koliko košta proizvodnja određenog proizvoda, na koji način može da uštedi i finansijski, kao i da ima uvid na koji način može da proizvodi da bi se životna sredina što manje zagađivala, a samim tim obezbedilo i bolje zdravlje građana.

"Mapa puta može pomoći svakoj industriji i privrednom subjektu da sagleda svoj proizvodni pogon i da vidi koje tehnologije su najbolje da uštede novac i očuvaju životnu sredinu", rekao je on.