30. januar 2024 15:23

GIZ: Skraćen rok isplativosti investicije u solarne sisteme za sopstvenu potrošnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

GIZ: Skraćen rok isplativosti investicije u solarne sisteme za sopstvenu potrošnju

Foto: GIZ

BEOGRAD - Analiza platforme "Solarni kalkulator" pokazala je da je rok isplativosti investicije u solarne sisteme za sopstvenu potrošnju u Srbiji skraćen, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Da bi se promovisao status kupca-proizvođača i građanima omogućilo da jednostavnije, brže i efikasnije postanu prozjumeri, GIZ je u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike uspostavila platformu Solarni kalkulator.

Prozjumeri su ljudi koji koriste električnu energiju koju sami proizvode, a viškove prebacuju u elektrodistributivni sistem, odakle mogu da je koriste kasnije, kada im bude potrebno.

Tim stručnjaka nedavno je na platformi "Solarni kalkulator" objavio analizu računa prozjumera iz oktobra 2023. godine, čiji je zaključak da sada trošak PDV-a i akcize povoljnije utiču na ostvarenje uštede, jer se obračunavaju na osnovu utrošene električne energije.

Jedina stavka koja nepovoljno utiče na uštede kupaca-proizvođača, a time i period isplativosti investicije, je pristup distributivnoj mreži, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju skraćenje roka isplativosti investicije, na to su pozitivno uticale pojedine zakonske izmene i odluke u ovoj oblasti donete tokom 2023.godine.

Broj instalisanih solarnih sistema za sopstvenu potrošnju u Srbiji porastao je od 2021. do kraja 2023. godine na oko 1.870 korisnika iz kategorije domaćinstva i 640 korisnika iz kategorije pravnih lica.

Tendencija rasta ukazuje da postoji zainteresovanost potrošača u Srbiji da proizvodnjom i potrošnjom energije iz solarnih izvora doprinesu smanjenju emisije gasova i zaštiti životne sredine i obezbede nezavisno i sigurnije snabdevanje električnom energijom.

Sticanje statusa kupca-prozvođača solarne energije, to jest prozjumera, u Srbiji omogućeno je donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Uredbe o kriterijumima, uslovima i načunu obračuna između kupca - proizvođača i snabdevača solarne energije 2021.godine.

U međuvremenu je uspostavljena platforma "Solarni kalkulator", koja doprinosi realnom sagledavanju svih benefita i određivanju potencijalnih ušteda koje prozjumeri ostvaruju.

U tom cilju je nedavno sprovedena i analiza računa prozjumera iz oktobra 2023. godine i pripremljeno objašnjenje svih stavki računa sa osvrtom, pre svega, na stavke koje ulaze u finalni obračun, kao i na to kako one utiču na uštedu i skraćenje roka isplativosti investicije u solarne sisteme za sopstvenu potrošnju.

Kako se navodi u saopštenju, objašnjenja obuhvataju i promene u obračunu koje su nastale u toku 2023. godine, a tiču se obračuna PDV-a i akcize.

Zaključak analize je da, nakon ovih promena, trošak PDV-a i akcize povoljnije utiču na ostvarenje uštede, jer se obračunavaju na osnovu utrošene električne energije.

"Analiza je pokazala i da sve stavke koje se obračunavaju na osnovu preuzete energije ne utiču na uštede kod kupaca-proizvođača, jer su jednake kao i slučaju potrošača koji su samo kupci. Jedina stavka koja nepovoljno utiče na uštede kupaca-proizvođača, a time i period isplativosti investicije, je pristup distributivnoj mreži. Trošak pristupa distributivnoj mreži se, inače, od oktobra 2023. obračunava u trošak akcize i ima udeo u ukupnim troškovima od 43 odsto", objašnjava Milena Milosavljević, autorka platforme, koja je sprovela analizu.

Ona naglašava da kupci-proizvođači kompletan obračun računa po stavkama mogu videti na zadnjoj strani računa, a dodatne infomacije mogu dobiti i u rubrici Objašnjenje računa kupaca proizvođeča na platformi Solarni kalkulator.

Kada je u pitanju skraćenje roka isplativosti investicije, na to su pozitivno uticale i izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Odluka o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje, kojom je u novembru 2023. godine izmenjen cenovnik EPS-a.

"Na primeru domaćinstva u objektu od 100 metara kvadratnih, sa potrošnjom od 6.000 kWh i potrebnim kapacitetom od 4.9 kW, analiza je pokazala da je rok isplativosti investicije za kupce-proizvođače solarne energije smanjen sa 14 na 10 godina. Kod ostalih potrošača sa potrošnjom od, na primer, 12.500 kWh mesečno, veličinom krova od 600 metara kvadratnih i potrebnim kapacitetom od 121 kW i mogućim kapacitetom od 100 kW, rok isplativosti smanjen je sa 10 godina na 7 godina", precizirala je Milosavljević i naglasila da se sve uštede na Solarnom kalkulatoru, a samim tim i u analazi, računaju na osnovu potrebnog i maksimalno dozvoljenog kapaciteta instaliranog sistema za proizvodnju solarne energije.

Detalji o ovim ograničenjima, kao i o proceduri priključenja prozjumera na distributivnu mrežu Srbije, mogu se pronaći u okviru rubrike Procedure na platformi Solarni kalkulator.

Aleksandar Popović iz GIZ-a je rekao da je "Solarni kalkulator" namenjen svima koji žele da ulažu u solarne sisteme, bilo da se radi o domaćinstvima, stambenim zajednicama ili preduzećima.

"Analize ovog tipa sprovodimo da bismo doprineli stvaranju što stimulativnijih okolnosti za povećanje broja prozjumera u Srbiji i time doprineli smanjenju emisija gasova i zaštiti životne sredine. Solarni kalkulator omogućava građanima da sagledaju benefite koje im status kupca-proizvođača donosi, kao što su uštede na računu za električnu energiju, proizvodnja zelenih kWh, kao i nezavisnost od poskupljenja cene električne energije," zaključio je Popović.