13. februar 2024 10:02

Veliko interesovanje za voće i povrće iz Vojvodine na sajmu Fruit Logistica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veliko interesovanje za voće i povrće iz Vojvodine na sajmu Fruit Logistica

Foto: TANJUG/RAV

NOVI SAD - Razvojna agencija Vojvodine saopštila je danas da su vojvođanski proizvođači imali zapažen nastup na vodećem svetskom sajmu za voće i povrće Fruit Logistica u Berlinu, i da su imali više od 100 sastanaka sa predstavnicima kompanija iz EU, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i brojnih drugih zemalja.

Na petom nastupu vojvođanskih proizvođača na sajmu Fruit Logistica, u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine (RAV), nastupilo je pet kompanija (Agrounija, Ćirić Agro MĐŽ, Copa, Forma BM, Biofarma Šokšić), jedna zemljoradnička zadruga (Agrosoj) i tri poljoprivredna gazdinstva (Nedeljkov, Sweet Blueberry, Grin Company).

Proizvođači, nakon sajma koji je održan od od 7. do 9. februara, ističu da su uspostavili brojne kontakte i da imaju ukupno oko 80 potencijalno ugovorenih poslova, navedeno je u saopštenju.

Menadžer prodaje iz firme "COPA" Marko Arsenović kaže da im je Fruit Logistica 2024. jedan od uspešnijih sajamskih nastupa u poslednje četiri godine i da su imali više od 40 sastanaka sa dugogodišnjim i potencijalnim partnerima.

"Kako firma COPA iz godine u godinu raste, tako se i broj naših poslovnih partnera povećava. Srpska jabuka najinteresantnija je kupcima iz Indije i sa Bliskog istoka, ali i iz zemalja okruženja. Jako nas raduje interesovanje novih klijenata za našu jabuku. Na nama ostaje da kvalitetom, kontinuitetom i zalaganjem opravdamo poverenje naših partnera", rekao je on.

Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva "Sweet Blueberry“ Srđan Dakić ističe da je sajam u Berlinu ove godine opravdao sva očekivanja i pozitivno iznenadio brojem posetilaca.

"Učešće na ovakvoj manifestaciji u potpunosti je opravdavao broj ostvarenih kontakata. Iznenađeni smo brojem zemalja iz kojih su dolazili oni koji su pokazali zainteresovanost za našu robu, ozbiljnost ostvarenih kontakata pokazala se već u prvim danima nakon sajma, a sada za realizaciju moramo sami da se potrudimo“, rekao je on.

Naši izlagači predstavljali su svoje jabuke, kajsije, borovnice, batat, lubenice, višnje, luk, šargarepu, kao i organsko voće i povrće.

Svi proizvođači koji su išli u Berlin predstavljeni su u zajedničkoj brošuri "Vojvodina Region - Fruit Logistica 2024“.

Fruit Logistica je ove godine okupila 2.770 izlagača iz 140 zemalja sa svih kontinenata, u 26 izložbenih hala.