14. februar 2024 10:33

Ljubodrag Savić: Kupovina dela luke Solun ili Pirej stvorila bi izuzetne pretpostavke za razvoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljubodrag Savić: Kupovina dela luke Solun ili Pirej stvorila bi izuzetne pretpostavke za razvoj

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić izjavio je danas da bi kupovina dela luke Solun ili Pirej u Grčkoj bila ekonomski opravdana, jer u srednjem i dužem roku stvara izuzetne pretpostavke za razvoj Srbije.

"Bivša SFRJ je 30 godina imala slobodnu trgovinsku zonu u Solunu. Isti razlozi zbog čega su tada zakupili tu slobodnu trgovinsku zonu i današnja eventualna kupovina dela luke u Pireju ili Solunu su isti. Srbija se u poslednjih sedam, osam godina prilično dobro razvija i ima dosta stranih investitora, zemlja u koju je došla Kina i kupila tri velike kompanije, jednu u Boru, dve u Smederevu i koja ima velike ambicije ne samo u Srbiji nego i šire", rekao je Savić za Tanjug.

 

Dodao je da su Kinezi većinski vlasniti luke u Pireju da je moguće napraviti neki aranžam zajedno sa njima.

Vučić je u ponedeljak, na konferenciji za medije sa grčkim premijerom Kiriojakosom Micotakisom u Beogradu, najavio mogućnost da Srbija zbog sve većeg izvoza kupi deo luka u Solunu ili Pireju.

Savić kaže da kupovina dela luke neće dati rezultate u kratkom vremenskom periodu, ali da će zajedno sa izgradnjom pruge Beograd-Niš, pa do makedonske granice, značiti da Srbija postaje zemalja koja ima vrlo dobru infrastrukturu, koja će biti pravac preko koga će izvoziti Mađarska i druge srednjoevropske zemlje.

Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija bude suvlasnik jedne ili druge luke, to bi otvorilo prostor za nove izvoznike, jer bi imali dobru infrastrukturu do luke, kao i sigurnu luku gde mogu da skladište svoju robu.

"U SFRJ najveći deo robe je išao u slovenačke i hrvatske luke, kao i jedan deo u BiH (Neum). To je bilo neprirodno, voziš Jadranskim morem pa dođeš do Pireja ako ideš prema Aziji. Posle toga je Jugoslavija napravila prugu Beograd-Bar sa idejom da najveći deo robe ide u luku Bar. Govorilo se da je to izlaz Srbije na more. Iz dobro poznatih razloga, više to nije interesantan pravac jer je pruga Beograd-Bar sada u jako lošem stanju, a i luka Bar je u lošem stanju", naveo je Savić.

Dodao je da ta opcija srpskim izvoznicima ne može da garantuje jeftin izvoz na svetsko tržište.

 

Savić kaže za Tanjug da bi kupovina dela luke Solun ili Pirej bila prirodan put razvoja Srbije, odnosno izlaska na svetska tržišta, kao i apsolutno opravdana orijentacija i ulaganje koje ona podrazumeva.

Naglasio je da bi to sigurno donelo rezultate za nekoliko desetina godina.