4. mart 2024 19:41

Jelena Begović: U temi EXPO-a ima mnogo mesta za nauku i tehnologiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: U temi EXPO-a ima mnogo mesta za nauku i tehnologiju

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović je istakla je danas na specijalnom događaju u okviru Kopaonik biznis foruma, na kojem je održana prezentaciji EXPO 2027, da očekuje da će biti sve za tu manifestaciju biti urađeno na vreme.

Ona je navela da je presudno za izbor Srbije za domaćina ove izložbe bilo to što je pokazala da uvažava sve zemlje i da im daje priliku da nešto da kažu.

Begović je na panelu ispričala da je i Lisabonski EXPO centar organizovan na delu koji je nekada bio deponija, a da tamo sada žive mladi i da je taj deo grada postao omiljeni i produženi deo Lisabona.

Ministarka je za Tanjug, govoreći o tome da li u temi EXPO-a ima i koliko mesta za nauku, tehnološki razvoj i inovacije rekla da apsolutno ima i da će biti i inovacija koje će se prožimati kroz arhitekturu, vizuelni doživljaj i sve servise koji će biti dostupni posetiocima.

BIO4 kampus će biti završen do 2027. godine

Jelena Begović je rekla večeras na Kopaonik biznis forumu da će BIO4 kampus u Beogradu biti završen do 2027. godine, odnosno do početka specijalizovane izložbe EXPO.

Ona je istakla da mali broj gradova u Evropi ima takav centar.

"Ja mislim da je to jedna od dobrih strana EXPO-a. Imate datum do koga morate da završite ne samo infrastrukturu direktno za EXPO, nego svu prateću infrastrukturu koja će doneti zaista veliku korist celoj Srbiji i regionu. Jako je dobro imati taj datum do koga morate nešto da završite i mislim da to treba na najbolji mogući način da iskoristimo, jer mnogi projekti koji su možda planirani mogu da se na neki način razvuku pa da se dogode 2030, dogodiće se do 2027.", rekla je ministarka.

Dodaje da će EXPO nesumnjivo uticati na napredak u mnogim oblastima u Srbiji, a pre svega na turizam.