6. mart 2024 14:50

Aleksandar Vlahović: Srbija treba da radi na reafirmaciji strateškog cilja - puta ka EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Vlahović: Srbija treba da radi na reafirmaciji strateškog cilja - puta ka EU

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Srbija će u narednom periodu morati da radi na reafirmaciji svog strateškog cilja, a to je put ka Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović predstavljajuchi zaključke ovogodišnjeg 31. Kopaonik biznis foruma (KBF) koji se danas završava na Kopaoniku.

"Ovo je neophodno zato što mi pripadamo Evropi, delimo vrednosti sa Evropom i zato što je Evropska unija zajednica koja je najviše doprinela razvoju i rastu životnog standarda stanovništva", rekao je Vlahović za Tanjug.

Druga oblast na kojoj bi Srbija, prema njegovim rečima, trebalo da radi jeste nastavak reformi velikih javnih preduzeća.

Vlahović je rekao za Tanjug da će svi zaključci biti poznati kada se dobiju zaključci sa svih panela.

Istakao je da je na KBF ocenjeno da je u proteklom periodu dosta urađeno na reformi, ali da je to nedovoljno i da poslovno-finansijsko restrukturiranje javnih preduzeća mora da bude završeno, a njihove finansijske performanse podignute.

"Uprkos otporima koji postoje poslovno-finansijskom restrukturiranju, taj deo posla mora da bude završen i javna preduzeća moraju da budu, s jedne strane, nosioci zelene tranzicije u Srbiji, kada je u pitanju energetika, a sa druge strane da budu glavni pokretači ekonomskog i poslovnog rasta domaće privatne privrede", naglasio je on.

Kao treću oblast na kojoj bi trebalo raditi naveo je unapređenje privrednog ambijenta, jer je, kako je i na Forumu konstatovano, udeo domaćih privatnih investicija u ukupnim investicijama je smanjen i taj udeo iz godine u godinu stagnira.

Prema njegovoj oceni ovde se radi o potrebi da se unapredi kvalitet institucija i to ne samo onih koji regulišu tržište već i institucija koje regulišu vladavinu prava.

"Našoj zemlji je potreban jak domaći privatni sektor i to ne samo mala i srednja preduzeća već i velika, jer više puta je istaknuto da nema zemlje koja se razvila isključivo na stranom investiranju, kao i investiranju države. Sa domaćim, malim i srednjim preduzećima podižemo otpornost sveukupne srpske privrede", rekao je on.

Sledeća oblast jeste obrazovanje jer, kako je naglasio, nema razvoja bez ljudskih resursa.

Kod obrazovanja su, prema njegovim rečima, važne dve stvari, od kojih je prva ta da se mnoge kompanije i domaće i strane suočavaju sa problemom nalaženja odnosno nenalaženja adekvatne radne snage.

Druga je ta da sistem obrazovanja mora da se menja i to ne kampanjski već na konzistentan način sa jasnom reformskom agendom i da se akcenat stavi na razvijanje kreativnosti, adaptibilnosti i na princip celoživotnog učenja.

Vlahović je ocenio da je 31. KBF bio jedan od najuspešnijih Foruma do sada, s obzirom na broj učesnika, kojih je bilo više od 1.600, veoma dobre paneliste, izuzetno interesantne panel sesije.

Ovakvom utisku doprineo je i veliki broj gostiju koji su učestvovali u plenarnom delu, uključujući profesora Džefrija Saksa, zatim glavnog ekonomistu Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Ivajla Izvorskog, šefa misije MMF-a u Srbiji Donalda Mekgetingena, šefa misije MMF-a, guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković, više ministara u Vladi Srbije.

"Imali smo i predsednika Fiskalnog saveta, reprezentativne predstavnike akademske zajednice iz naše zemlje i regiona, potpredsednika Vlade Severne Makedonije, ministra finansija Bosne i Hercegovine, veliki broj privrednika, specijalno gostovanje gospodina Miškovića, našeg najuspešnijeg privatnog investitora", rekao je on.

Naveo je da je kruna Kopaonik biznis foruma bilo učešće predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i da je intervju sa njom u ponedeljak uveče dao smernice razvoja Srbije u narednom periodu.

Istakao je da se na KBF govorilo o najrazličitijim temama, od makroekonomskih trendova, do kreativnih industrija, uloge sporta u privredi i društvu, veštačke inteligencije, klimatskih promena, stanja na tržištu rada, mladim preduzetnicima, rodnoj ravnopravnosti, zdravstvu, ulozi mladih i dece na panelu tradicionalno organizivanom zajedno sa UNICEF-om.

Razgovaralo se i o poljoprivredi, bankarstvu, osiguranju, građevinarstvu.

"Diskutovalo se, vodila se argumentovana rasprava između učesnika koji su sučelili stavove, jer na Kopaonik biznis forumu ne mislimo svi isto. Često se čuju kritike na pojedina pitanja, ali iz tih kritika i iz razmene argumentovanih stavova trebalo bi da izvučemo šta je najbolje za formulisanje ne samo ekonomskih politika nego i za razvoj čitavog društva Srbije, rekao je Vlahović.

Sledeći, 32. Kopaonik biznis forum biće održan od 2. do 5. marta 2025. godine.