8. mart 2024 16:21

Stefan Badža: Srbija dobila priliku da se bavi regulativom i primenom veštačke inteligencije na globalnom nivou

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stefan Badža: Srbija dobila priliku da se bavi regulativom i primenom veštačke inteligencije na globalnom nivou

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (AI) biće veoma značajno za Srbiju, jer se ta organizacija bavi regulativom i primenom veštačke inteligencije u svetu, izjavio je danas savetnik u kabinetu predsednice Vlade Srbije Stefan Badža.

"Ovo je veoma važna vest, kao što istakao predsednik Republike Aleksandar Vučić. Nama je odato veliko međunarodno priznanje time što smo izabrani da predsedavamo globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju", rekao je Baža za Tanjug.

Podsetio je da ja Srbija pre dve godine izabrana za jednu od 29 zemalja članica, konsenzusom, što znači, kako je dodao, da su sve zemlje glasale za nas.

"Partnerstvo je pokrenuo premijer Kanade Džastin Trudo i predsednik Francuske Emanuel Makrona 2020. godine", naveo je Badža.

Podsetio je da je prvi godišnji izveštaj organizacije lično premio predsednik Makron, a da je prošle godine u decembru u Indiji premijer Narendra Modi otvorio konferenciju.

Prema rečima Badže, to što će Srbija predsedavati globalnim partnerstvom je veoma političko značajno zato što se ta organizacija bavi regulativom i primenom veštačke inteligencije globalnom nivou.

"A kao što znate, to je tehnologija koja se jako brzo razvija i na koju će mnogo uticati način na koji je regulišemo i način na koji je primenjujemo u svim sferama društva", naveo je Badža i naglasio da je jako važno da Srbija bude za stolom kad se donose odluke na globalnom nivou.

Kako je rekao, sada je dodatno izuzetno važno to da ćemo sad imati priliku i da vodimo organizaciju i da vodimo agendu na koju ćemo način raditi i širiti dalje tu agendu i u Srbiji i međunarodno.

"Ono što je jako značajno je to da ćemo biti domaćini konferencije krajem godine, gde će doći sve zemlje članice i predstavnici njihovih ministarstava i da ćemo na veoma visokom političkom nivou moći da diskutujemo o temama i da promovišemo ono što Srbija radi u oblasti veštačke agencije i IT sektora, a i takođe da čujemo šta drugi radi i da na taj način najbrže i najbolje moguće naučimo šta možemo dalje da radimo", rekao je on.

Na pitanje kako je došlo do toga da jedna mala zemlja bude kandidovana za tako važnu poziciju? Koji su to naši projekti nas kandidovali za to i šta mi možemo da podudimo u ovom sektoru, Badža je podsetio da Srbija još od 2017. godine pokazala izuzetan rast i razvoj IT sektora, a da smo 2019. godine usvojili strategiju za razvoj veštačkih agencija.

Bili smo tek 26. zemlja na svetu i prva u regionu koja je to usvojila, podsetio je on i dodao da smo nakon toga osnovali Institut za veštačku inteligenciju u 2021. godini koji je sazvao preko 60 ljudi.

Predsednik Aleksandar Vučić pustio je, podseća Badža, u rad i superkompjuter u Kragujevcu u 2021. godini i ta platforma je dobila međunarodnu nagradu kao najbolja inovacija u oblasti IT-a na globalnom nivou.

Ulagali smo u obrazovanje gde smo jedna od 11 država bili pred dve godine prema Unesko podacima koja ima veštačku inteligenciju u osnovnih i srednjih obrazovanja i da se Srbija istakla kao relativno mala zemlja, ali i zemlja sa velikim rastom IT-a i veštačke inteligencije i kao zemlja koja može da iznese tako jaku ulogu.

Ono što je značajno, ne samo što smo usvojili među prvima na svetu i prvi 2019. godine i prvi u jugoistočnoj Evropi za veštračku inteligenciju, sada sa radnom grupom koja ima u sastavu ljude iz privatnog sektora, iz akademije i iz javnog sektora radimo na novoj starategiji za 2030, s obzirom da se svet promenio mnogo po pitanju AI.

"Želimo da Srbija zacrta što bolje i jače ciljeve kako bi osigurala lidersko mesto u regionu, i popela se na lestvici vodećih zemlja u Evropi po pitanju razvoja AI', rekao je Badža i nalgasio da će to biti jedna od privh strategija koje će nova vlada usvojiti za nekoliko meseci.

Podsetio je da je GPAI udruženje koje teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovano 2020. godine, na incijativu predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa.

Dodao je da je Srbija primljena pre godinu dana i po dana, na inicijativu premijerke Ane Brnabić, kao jedna od 29 članica, a među najznačajnijim članovima istakao je SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indiju, Japan, Južnu Koreju, Francusku Nemačku i druge zemlje.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta. Republika Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita, koji bi se održao u Beogradu.

Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju (GPAI) je udruženje koje teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovano je 2020. godine, na incijativu predsednik Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa.

Srbija je primljena pre godinu dana i po dana, na inicijativu premijerke Ane Brnabić, kao jedna od 29 članica, a među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Francuska i Nemačka.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta. Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita.