12. mart 2024 13:00

Rade Mrdak: Vodonik može da bude ključni deo tranzicije ka čistoj energetici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rade Mrdak: Vodonik može da bude ključni deo tranzicije ka čistoj energetici

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

BEOGRAD - Vodonik je decenijama prepoznat kao moguće rešenje za mnoge energetske izazove sa kojima se svet suočava a njegova prednost ogleda se u tome što se može koristiti u različite svrhe, za skladištenje energije dobijene iz obnovljivih izvora, a zatim ponovo iskoristiti za dobijanje struje ili kao energent u onim sektorima koji su izazovni za dekarbonizaciju, poput saobraćaja i industrije, izjavio je danas savetnik za zelenu energiju u Ministarstvu rudarstva i energetike Rade Mrdak.

On je na otvaranju konferencije "Vodonik energent budućnosti" u organizaciji portala "Energija Balkana" istakao da vodonik može biti ključni deo tranzicije ka čistoj i održivoj energetici, smanjujući zavisnost od fosilnih goriva i doprinoseći smanjenju emisija gasova koji izazivaju efekt staklene bašte.

"Međutim, postoje izazovi koji se moraju prevazići da bi se potpuno iskoristili potencijali vodonika, jer proizvodnja vodonika putem elektrolize značajnu količinu struje, što može biti skupo i energetski zahtevno, posebno u zemljama koje i dalje imaju visoku zavisnost od fosilnih goriva", rekao je on.

Dodao je da ni infrastruktura za skladištenje i distribuciju vodonika još nisu dovoljno razvijene, što ograničava njegovu veću upotrebu ali da ipak, postoji ogroman potencijal za dalji razvoj tehnologija vezanih za vodonik i stvaranje održivog energetskog sistema.

Prema njegovim rečima, investicije i istraživanje u razvoj, kao i u infrastrukturu, mogu ubrzati i usvajanje vodonika kao ključnog energenta u budućnosti a uz odgovarajuće investicije se može iskoristiti ovaj dragoceni resurs, kako bi se stvorila čistija energetsku budućnost za sve.

Govoreći o tome šta Ministarstvo rudarstva i energetike radi u vezi sa primenom vodonika, rekao je da ono priprema strategiju razvoja energetike Srbije i integrisani energetski klimatski plan.

Očekuje se da ovi dokumenti, u kojima će vodonik prvi put biti prepoznat od strane najvažnijih strateških dokumenata u energetici budu doneseni do kraja 2024. godine

" Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije je već predvideo osnovu za uvođenje prvih podsticaja za korišćenje obnovljivog vodonika, a verujemo da ćemo se uskoro pojaviti sa prvim predlogom uredbi o podsticajima za vodonik. Naš fokus u narednom periodu biće da osmislimo sistem podsticaja i pokrenemo tržište vodonika u Srbiji, ali i da razmotrimo mogućnost uspostavljanja regionalne saradnje u ovoj oblasti", rekao je Mrdak.

Naveo je da je Vlada Srbije u međuvremenu zaključila memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom Fengling u cilju realizacije projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju vodonika iz solarnih elektrana i vetroelektrana kapaciteta do 30.000 tona vodonika godišnje.

Vodonik bi se proizvodio za potrebe dekarbonizacije rudarske kompanije Srbija Ziđin Koper ali i za potrebe tržišta u Srbiji i šire.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Igor Kronja je istakao da se PKS aktivno uključila u priču o vodoniku još krajem 2021. godine, kada je Ministarstvo rudarstva i energetike poverilo Privrednoj komori posao koordinacije izrade separata strategije upotrebe vodonika u energetici.

" Nacrt je napravljen, strategija još nije usvojena. Nadamo se da će u narednoj godini strategija biti usvojena, kako bi praćenjem te strategije došlo do razvoja vodonične ekonomije u Srbiji", rekao je on.

Dodao je da je Privredna komora pod svojim krovom okupila proizvođače opreme, ali i naučno-istraživačke institucije i potencijalne korisnike u nekom vidu klastera, radi razmene informacije među privrednicima i naučnicima sa ciljem razvoja vodonične ekonomije, ali i celog lanca vrednosti koji bi trebalo da bude pokretač vodonične tranzicije.